Primarii USR au obținut finanțări pentru spitalele din localitățile pe care le administrează și au achiziționat diferite dotări pentru acestea, contribuind astfel la crearea unor condiții optime de îngrijire a sănătății.
La Timișoara, primarul Dominic Fritz a atras în acest an peste 35 de milioane de lei din fonduri europene pentru dotarea a trei spitale timișorene – Spitalul Municipal, Victor Babeș, și Louis Țurcanu – cu echipamente medicale și de protecție anti-COVID-19. Astfel, Primăria Timișoara ajunge în acest an la o investiție de 45,2 milioane de lei în infrastructura sanitară. Fondurile atrase ajută la sprijinirea spitalelor din oraș cu dotări noi, atât de necesare în această perioadă, și permit recuperarea banilor din bugetul local puși deja la dispoziția spitalelor din momentul declanșării crizei sanitare și cheltuiți pentru achiziționarea de paturi ATI, aparate de ventilație și monitorizare, precum și echipamente de protecție personală.
Cel mai mare proiect medical se află în derulare la Spitalul Victor Babeș, unde va funcționa un centru modern de recuperare respiratorie pentru pacienții cu boli pulmonare sau sechele lăsate de COVID-19. Într-un an de zile, unul dintre cele două corpuri de clădire construite aici este aproape finalizat, iar cel de-al doilea are structura finalizată pentru parter. Totodată, Dominic Fritz a aprobat modernizarea a două secții de ATI în cadrul aceluiași spital, care în prezent funcționează în două spații diferite, îngreunând astfel circuitele din spital, motiv pentru care vor fi integrate într-o singură incintă.
La Bacău, primarul USR Lucian Stanciu Viziteu a achiziționat un aparat radiologic cu expunere digitală pentru Spitalul de Pneumoftiziologie, continuând astfel renovarea și modernizarea spitalului. Acest aparat ultraperformant va fi folosit pentru investigarea, diagnosticarea și monitorizarea tratamentului pacienților. Printre nenumăratele avantaje ale utilizării unui aparat dotat cu tehnologie de ultimă generație se numără faptul că gradul de iradiere este mult mai redus, confortul pacienților este sporit, iar imaginile obținute pot fi analizate de medici în format digital, acuratețea imaginilor fiind mult îmbunătățită.
În orașul Victoria, județul Brașov, primarul USR Camelia Bertea a reușit să obțină o finanțare în valoare de 200.000 de lei pentru un ecograf multifuncțional destinat secției de boli interne a Spitalului Orășenesc. Finanțarea a fost obținută în urma aprobării aplicației făcute de Primăria Victoria, cu ajutorul conducerii Spitalului Orășenesc, în cadrul unul proiect dedicat spitalelor din România, lansat de Romgaz.
Spitalul Orășenesc Victoria a fost redeschis în luna octombrie, în urma eforturilor primarului USR și a comunității locale, fără niciun ajutor din partea guvernului sau a altor autorități, doar din donații, muncă voluntară și bani de la bugetul local. Impresionați de povestea redeschiderii spitalului, membrii unei organizații caritabile din Würzburg, Germania, Liebe im Karton, au decis să contribuie și ei la acest proiect. Prin urmare, au donat spitalului nou deschis 40.000 de măști, mobilier (dulapuri pentru medicamente, birouri, scaune), aparatură medicală, scaune cu rotile, aviziere, veselă, trei laptopuri și un televizor.
Spitalul Orășenesc Victoria deservește în prezent aproximativ 20.000 de locuitori din oraș și din împrejurimi.