Primarii USR intensifică activitățile de curățenie și investesc în modernizarea serviciilor de salubrizare

Primarii USR intensifică activitățile de curățenie și investesc în modernizarea serviciilor de salubrizare

Primarii USR fac eforturi constante pentru îmbunătățirea serviciilor de salubrizare în localitățile pe care le administrează, prin investiții în modernizarea utilajelor, prin atenția sporită acordată respectării curățeniei în spațiile publice și prin negocierea unor tarife rezonabile pentru cetățeni.

În Sectorul 1 al Capitalei, Clotilde Armand a redus costurile anuale de salubrizare cu peste 100 de milioane de lei, de la 240 de milioane de lei (20 de milioane de lei pe lună), așa cu solicitase operatorul de salubrizare, la 125 de milioane de lei. De asemenea, a fost introdus un nou regulament de salubrizare și a fost transparentizat lanțul de gestionare a deșeurilor. A fost demarat un proiect-pilot în cadrul unui program privind instalarea a 1.973 de platforme smart de colectare selectivă pe patru fracții. Într-un alt program, un număr de 2.000 de compostoare vor fi distribuite în zonele cu case. Un centru de colectare deșeuri cu aport voluntar, compus din 15 containere, este în faza de proiectare.

La Brașov, primarul USR Allen Coliban a introdus colectarea selectivă în primărie și în toate unitățile școlare. Proiectul colectării selective va fi continuat prin amplasarea unor eco-insule în cartierele de blocuri și a unei platforme îngropate, respectiv a unor coșuri de colectare selectivă în centrul istoric. Un mare succes a fost înregistrat de PETrică, proiectul pilot de recompensare a reciclării, care a colectat în aproximativ două luni peste 230.000 de ambalaje reciclabile, oferind în schimb călătorii cu transportul în comun. Dat fiind succesul acestui program, alte 2 astfel de aparate urmează să fie instalate în oraș.

La Bacău, oraș administrat de primarul USR Lucian Viziteu, flota de mașini profesionale a Serviciului Municipal de Utilitate Publică Bacău (SMUP) s-a îmbogățit cu 10 aspiratoare electrice urbane, 5 mașini de măturat multihog (utilate pentru măturare, spălare și deszăpezire), precum și o automăturătoare stradală. Municipalitatea a făcut astfel o investiție de 5.000.000 lei pentru a spori curățenia orașului.

La Victoria, în județul Brașov, primarul USR Camelia Bertea a eliberat recent întreaga platformă a stației de transfer deșeuri din apropierea cimitirului, cu ajutorul a două utilaje aparţinând Asociației Intercomunitare Ecosistem Victoria. Stația de transfer ajunsese o adevărată groapă de gunoi, aici acumulându-se o cantitate uriașă de deșeuri, care degajau un miros pestilențial, afectând întreaga zonă. Stația de transfer va fi transformată într-o stație de sortare, pentru a ajunge la o cotă de reciclare a deșeurilor de 60%, în cadrul unui proiect pilot pe România desfășurat de FEPRA International, o societate ce operează transferul de responsabilitate a reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaj.

La Întorsura Buzăului, oraș administrat de primarul USR Radu Urdă, au fost modernizate 5 spații destinate colectării selective a deșeurilor din zona blocurilor, urmând să fie amplasate camere de supraveghere video. Au fost achiziționate de asemenea 2 autospeciale, acestea având capacitatea de a colecta gunoiul menajer și cel reciclabil în compartimente separate, și tomberoane care se vor distribui cetățenilor, pentru a face mai ușoară colectarea selectivă.

La Dumbrăvița, în județul Timiș, primarul USR Horia Bugarin a ecologizat groapa de gunoi de la incubator și a început demersurile autorizării unui spațiu de depozitare civilizat, în primă fază fiind amplasat un container dedicat pentru iarbă. A fost demarat un program de spălare mecanizată a străzilor, reducând semnificativ cantitatea de praf din localitate. A existat, de asemenea, o campanie extrem de eficientă de stropire împotriva țânțarilor, cu 4 stropiri terestre și 3 aeriene.