Primarii USR investesc în patrimoniul arhitectural și sprijină reabilitarea clădirilor istorice

Primarii USR investesc în patrimoniul arhitectural și sprijină reabilitarea clădirilor istorice

Primarii USR investesc în conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu, luptând astfel pentru păstrarea identității localităților pe care le administrează.

În sectorul 1 al Capitalei, primarul USR Clotilde Armand, în colaborare cu Primăria Municipiului București și cu Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a dat recent startul unui program de reabilitare a clădirilor de patrimoniu. Vor fi salvate astfel de la ruină mai multe clădiri istorice lăsate în paragină de administrațiile precedente. Proiectul va începe cu două imobile-simbol, aflate în prezent într-o stare avansată de degradare, care vor fi restaurate și modernizate: hotelul Dunărea de pe Calea Griviței, construit în perioada interbelică și grav afectat de cutremurul din 1977, și Casa Miclescu de pe bulevardul Kiseleff.

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, a anunțat recent lansarea unui concurs internațional de soluții pentru reamenajarea și modernizarea a 6 situri cu valoare arhitectural-urbanistică, istorică și de mediu natural, situate în zone protejate ale sectorului 2: zona Logofăt Luca Stroici – Maria Rosetti, intersecția Str. Salcâmilor cu Str. Toamnei, zona Foișorului de Foc, zona Str. Sfântul Ștefan – Popa Soare, Piața Spaniei – Dumbrava Roșie – Piața Cantacuzino – Str. Calderon – Arthur Verona și zona Pieței Italiene. Pe lângă creșterea calității peisajului urban și grija acordată conservării patrimoniului, se va urmări și promovarea mobilității, prin asigurarea unei infrastructuri rutiere și pietonale sigure, inclusiv adaptate la nevoile persoanelor cu dizabilități.

La Timișoara, primarul USR Dominic Fritz sprijină reabilitarea valoroasei moșteniri arhitecturale a orașului și revitalizarea vechilor cartiere, în zonele prioritare Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Elisabetin și Traian. Primăria Timișoara acordă finanțare pentru reabilitarea imobilelor de patrimoniu, îi sprijină pe proprietari în procesul depunerii cererilor de finanțare și le oferă granturi și scutiri de taxe și impozite. În luna iunie a fost adoptat un nou regulament de finanțare a lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice, care susține cu adevărat proprietarii, iar în octombrie a fost redeschis Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente, după mai mulți ani în care a fost închis, pentru a oferi consultanță gratuită în acest domeniu.

La Brașov, oraș administrat de primarul USR Allen Coliban, a fost înființată în acest an Fundația Monumentelor Istorice, care oferă sprijin și facilități fiscale proprietarilor care își reabilitează clădirile cu valoare cultural-arhitecturală. Patru imobile au intrat deja în acest proces: Michael Weiss nr. 37, Poarta Șchei nr. 18, Bd. Eroilor nr. 21 (clădirea în care se află Muzeul de Artă Brașov) și Șirul Beethoven nr. 2, fostul imobil de apartamente destinate profesorilor Colegiului Șaguna. Allen Coliban a anunțat de asemenea lansarea unui concurs internațional de soluții, alături de Ordinul Arhitecților din România (OAR), pentru reamenajarea Pieței Sfatului, care nu a mai trecut printr-un astfel de proces de la sfârșitul anilor ‘80.

În Alba Iulia, primarul USR Gabriel Pleșa investește circa 36 de milioane de lei în restaurarea Palatului Principilor, monument istoric care adăpostește urmele zidului castrului roman Apulum și care a servit drept reședință pentru principii Transilvaniei între secolele XVI și XVIII. Corpul principal al Palatului Principilor (Corpul E) este restaurat din fonduri europene, restaurarea costând, în total, circa 22 de milioane de lei. O a doua lucrare, în valoare de peste 13,7 milioane de lei, finanțată de la bugetul de stat, este legată de refacerea acoperișurilor a șase corpuri ale Palatului Principilor (A, B, C, D, F, G).

La Micăsasa, în județul Sibiu, primarul și viceprimarul USR, Timotei Păcurar, respectiv Adrian Suciu, au inițiat demersurile pentru salvarea castelului Brukenthal din localitate. Primăria Micăsasa a semnat la începutul acestui an un parteneriat cu Ambulanța pentru Monumente, care a pus în siguranță acoperișul castelului, aflat în pericol de prăbușire. Primarul a donat materiale de construcție și a contribuit în mod direct la desfășurarea lucrărilor, prin muncă benevolă, împreună cu viceprimarul și cu zeci de alți voluntari.