Primarii USR modernizează transportul public, prin achiziția de tramvaie și troleibuze noi

Primarii USR achiziționează mijloace de transport noi și prietenoase cu mediul și modernizează infrastructura aferentă, pentru a crea astfel un transport public ecologic, confortabil și predictibil.

În Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, a fost introdus în circulație recent primul tramvai nou adus în oraș în ultimii 40 de ani, timp în care locuitorii au călătorit cu tramvaie vechi, primite ca donație sau reșapate. Săptămâna viitoare va intra în circulație al doilea tramvai, în perioada următoare urmând a fi introduse treptat în circulație alte 19 tramvaie noi.

Scopul lui Dominic Fritz este ca în 2024 parcul de mijloace de transport al R.A.T. Timișoara să fie majoritar electric. Pe lângă tramvaiele cumpărate, sunt contractate 44 de autobuze electrice, a căror livrare va începe de anul viitor, urmând a fi achiziționate de asemenea troleibuze electrice.

Totodată, la Timișoara au fost începute mai multe proiecte importante pentru modernizarea liniilor de tramvai (Bogdăneștilor, Cetății, Pasajul Solventul și în curând Stan Vidrighin) și a stațiilor de tramvai, 34 de stații de pe traseul liniei 1 intrând într-un amplu proces de modernizare.

La Brașov, primarul USR Allen Coliban a anunțat introducerea în circulație a încă 21 de troleibuze noi, cu o capacitate de 137 de locuri fiecare. Alte 4 troleibuze vor fi introduse în circulație până la sfârșitul anului.

Cele 25 de troleibuze au fost achiziționate printr-o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, fiind parte a programului municipalității brașovene de a înverzi transportul local, care va fi continuat prin achiziția de mijloace de transport prietenoase cu mediul.

„În cel mai optimist scenariu, cred că până în 2025 am putea avea sută la sută transport electric în municipiul Brașov. Tot ce am achiziționat care nu este sută la sută electric, dar este în normele de poluare actuale, va fi direcționat către transportul metropolitan”, a declarat Allen Coliban.

Brașovul rămâne numărul 1 în România la transport public ecologic, având în flota RATBV 51 de troleibuze noi, 60 de autobuze electrice, 10 autobuze Mercedes hibrid, dar și 105 autobuze Euro 6 Clasa C.