PSD, PNL și UDMR, liber la decorarea foștilor securiști sau condamnați penal

PSD, PNL și UDMR, liber la decorarea foștilor securiști sau condamnați penal

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat împotriva inițiativei legislative depusă de parlamentarii USR Raoul Trifan și Nicu Fălcoi prin care se limita acordarea de ordine și decorații persoanelor care au fost lucrători sau colaboratori ai organelor de Securitate și care au făcut poliție politică, precum și persoanelor condamnate prin hotărâre definitivă la pedeapsa privativă de libertate, indiferent de modul de individualizare a executării pedepsei.

Inițiativa legislativă a fost respinsă cu 84 de voturi PENTRU raportul de respingere, 37 ÎMPOTRIVA raportului de respingere și o abținere. Senatul este prima cameră sesizată.

În momentul de față, conducerea Cancelariei Ordinelor consideră că numai persoanele condamnate la închisoare cu executare se supun prevederilor de retragere a decorațiilor și refuză retragerea decorațiilor persoanelor condamnate la închisoare cu suspendare.

Nicu Fălcoi, deputat USR de Timiș: ”Adoptarea acestui proiect ar fi un gest de reparație simbolică, un pas în direcția reformei morale de care țara are atâta nevoie. Nu e normal să recompensezi cu însemne și decorații care au o valoare conferită de Statul român niște oameni care au ajuns să fie condamnați penal cu suspendare. Nu pot accepta să rămânem indiferenți în fața încălcării acestor chestiuni ce țin de respectarea unui cod minim al onoarei, până la urmă. Nu poți închide complice ochii și să ai o atitudine îngăduitoare, tolerantă față de tot felul de abateri. Pentru că exact atitudinea asta păguboasă a făcut posibilă extinderea la o scară așa de mare a imposturii, ajunsă o plagă a societății noastre pe care o putem observa tot mai des și tot mai aproape de vârfurile puterii.”


Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan a afirmat că indiferent de tipul pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate aduc prejudicii morale și de imagine restului membrilor ordinelor și ar fi normal ca, în momentul prin faptele tale ai încălcat legea, Statul să retragă decorațiile acordate anterior condamnării.

Raoul Trifan: ”Vrem, prin această lege, să poată fi retrase decorațiile acordate de Statul român foștilor securiști și condamnaților penal definitiv la închisoare cu suspendare. Acest proiect este unul simbolic pentru aceste zile, în care ne amintim de ceea ce s-a întâmplat acum 32 de ani.  Vă rog să îl votați cu gândul la românii din stradă de atunci, nu la condamnații penal sau la foștii securiști. Haideți să încercăm să oblojim această rană deschisă care este și în ziua de astăzi Revoluția Română din 1989.”

Inițiativa legislativă mai prevedea și limitarea mandatului Președintelui Cancelariei Ordinelor la 10 ani. Actualul președinte este în funcție de peste 30 de ani.