În urmă cu 32 de ani, Timișoara devenea primul oraș din România eliberat de comunism, prin sacrificiul cetățenilor săi, care și-au dat viața în stradă pentru libertate.
Ca cetățeni, avem datoria morală, în primul rând, să nu uităm niciodată prețul pe care timișorenii l-au plătit pentru ca noi să ne putem bucura astăzi de ceea ce însemnă democrația românească, iar ca politicieni, să facem tot ce ține de noi pentru a împiedica repetarea acestui regim politic care a făcut atât de mult rău României.
Condamnarea comunismului ar trebui să aibă loc în fiecare zi, nu doar în momentele de comemorare a victimelor Revoluției, ci zilnic: prin conștientizarea publică a tuturor consecințelor sale, prin educarea viitoarelor generații și prin a face lumină în tot ce a rămas după el, iar un rol extrem de important în acest context îl are și presa. Salutăm toate demersurile făcute de jurnaliști prin care s-au readus în atenția publică ororile acestui regim pe care nu avem voie să le uităm ca societate.
La fel cum comunismul ar trebui condamnat zilnic, evenimente precum 10 August și OUG 13 ne-au arătat că democrația românească are nevoie, la rândul său, să fie apărată în fiecare zi, iar USR asta a încercat să facă, din prima zi a fondării sale ca partid și ulterior în Parlament, Guvern, la nivel european și local.
După 32 de ani de la Revoluție, în justiție încă așteptăm condamnarea vinovaților și aflarea adevărului. Întârzierea verdictului scoate la iveală alte probleme ale sistemului de justiție, care necesită o reformă amplă legislativă, pentru care USR a pledat și pe care a încercat să o aplice, inclusiv cât timp a fost la guvernare. Ne referim aici la desființarea Secției speciale, îndreptarea Legilor justiției și transparentizarea procesului de numire a procurorilor de rang înalt, întărirea activității DNA și DIICOT și nu numai.
Românii trebuie să știe adevărul și din punct de vedere politic și anume cine a profitat de pe urmele fostei Securități. De aceea, USR a depus o inițiativă legislativă în Parlament în vederea creării unui registru, menit să deconspire foștii securiști din funcții publice și rudele lor. Acest proiect a fost, însă, respins definitiv de PSD, PNL și UDMR, în Senat.
USR nu va renunța, însă, din respect pentru memoria victimelor Revoluției și ale regimului comunist de a încerca, prin toate mijloacele legislative pe care le are la dispoziție, să arate adevărul și, totodată, să demaște toate metehnele politicii vechi.
Considerăm că, numai în acest mod, printr-o politică corectă, transparentă și onestă față de cetățenii acestei țări, România are o șansă reală la schimbare și USR asta și-a asumat să facă.