USR Iași oprește jaful din patrimoniul public, patronat de primarul Mihai Chirica

USR Iași oprește jaful din patrimoniul public, patronat de primarul Mihai Chirica

Consilierii USR Iași au inițiat recent un proiect de hotărâre care vizează organizarea unei comisii de anchetă pentru analiza și verificarea tuturor terenurilor din patrimoniul public care au fost înstrăinate în mandatul actualului primar Mihai Chirica.

Aceștia trag un semnal de alarmă în privința faptului că, la nivelul Primăriei Iași, s-a format o rețea infracțională al cărei scop este prăduirea patrimoniului public. Primarul Mihai Chirica, cel care ar trebui să apere și să valorifice în folosul comunității acest patrimoniu, este, de fapt, cel care îl cedează pe nimic mafiei imobiliare din jurul său.

Prin înființarea acestei comisii, consilierii USR Iași vor să verifice modul în care a fost înstrăinat fiecare centimetru de teren din patrimoniul public în ultimii 5 ani, de când Mihai Chirica este primar.

Consilierii USR Iași propun astfel înființarea unei comisii mixte de analiză şi verificare a contractelor de asociere în participațiune, a concesionărilor, a vânzărilor prin licitație, a vânzărilor prin încredințare directă sau pentru folosință agricolă pentru terenurile din proprietatea municipalității. De asemenea, comisia urmează să verifice modul de aplicare a Legii 10 şi a Legii 18, care au drept obiectiv finalizarea dosarelor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, modul de gestionare a Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române, precum și schimburile de terenuri din proprietatea Municipiului Iași.

Inițiativa USR Iași vine la scurt după ce primarului Mihai Chirica i-a fost extinsă încadrarea juridică într-un dosar în care este anchetat de DIICOT pentru înstrăinarea patrimoniului public al orașului. Dacă încadrarea inițială de omisiune a sesizării ținea de modalitatea păguboasă pentru municipiu prin care Chirica cedase 1.350 mp de teren în Copou, la audierea recentă de la sediul DIICOT Iași primarului i-a fost pus în vedere faptul că este suspectat și de abuz în serviciu.