Cristina Prună: „Facturile românilor la energie cresc și pentru că devenim din ce în ce mai dependenți de importuri”

Cristina Prună: „Facturile românilor la energie cresc și pentru că devenim din ce în ce mai dependenți de importuri”

Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, arată cum România a devenit tot mai dependentă de importurile de energie în condițiile în care, în cei doi ani de când Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalată în capacitățile de producție a energiei s-a redus cu aproape 25%.

Facturile românilor la energie cresc și pentru că producem din ce în ce mai puțină energie în România și devenim din ce în ce mai dependenți de importuri. În cei doi ani de când Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalată în capacitățile de producție a energiei s-a redus cu aproape 25% de la 24.605 MW la 18.568 MW. În același timp puterea netă, adică acele unități de producție care funcționează efectiv, nu doar pe hârtie, s-a redus de la 19.187 MW în 2019 la 16.907 MW în 2022.  Tragedia nu este neapărat că există unități de producție care se închid, am putea spune că este un proces normal într-un sistem energetic atunci când ele își ating durata de viață. Tragedia adevărată este că în locul acestora nu a apărut nimic și astfel dependența noastră de importuri de energie a crescut considerabil. Tranziția energetică nu înseamnă doar să închizi. Asta era în stare să facă oricine”, declară deputata USR Cristina Prună.

În ultimii doi ani, România putea investi în sistemul energetic. Din păcate, însă, rezultatele au fost zero la capitolul investiții.

Știți de ce? Pentru că de la minister nu s-a făcut mare brânză. Ministerului Energiei i-a luat un an numai să adopte o lege care transpune o directivă europeană. Un an! Și chiar și așa, nu avem încă un cadru legislativ care încurajează investițiile, iar banii europeni prin Fondul de Modernizare disponibili pentru România sunt încă inaccesibili pentru cei care vor să investească tot din cauză că ministerul Energiei nu a făcut ghidurile și schemele prin care să fie dați acești bani în piață. Alte țări au accesat primii bani europeni încă de anul trecut! Noi încă ne uităm ca la o vitrină la cei peste 10 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare pentru a da drumul la investiții în sectorul energetic. Din păcate, România are doar un proiect aprobat prin acest fond, cel al Transelectrica care este monopol de stat și a putut aplica direct. În rest, activitatea ministerului Energiei este practic inexistentă în acest sector strategic. De ieri, avem alte planuri pe hârtie despre cum vom investi 16 miliarde de euro”, precizează Cristina Prună.

Centrala pe gaz de la Iernut a companiei de stat Romgaz, care trebuia să fie gata încă din 2019, cu o capacitate de 430 MW și cu randament economic ridicat, reprezintă un eșec de proporții. În mandatul ministrului Virgil Popescu s-a reziliat contractul cu executantul lucrării, fără perspectiva unei date de livrare a acestei centrale. În plus, există riscul de a pierde zeci de milioane de euro, deoarece și această centrală a primit finanțare pe bani europeni.

De exploatarea gazelor din Marea Neagră nici nu mai vorbesc. Auzim aceeași placă stricată cum că se va rezolva totul «săptămâna viitoare». Și în fiecare săptămână dintre cele viitoare devenim din ce în ce mai dependenți de importuri, iar asta se vede în facturile românilor”, concluzionează Cristina Prună.