Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului

Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participativă din istoria orașului, un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetățeni, de transparență și de implicare a comunității în buna administrare.

Consiliul Local Timișoara a alocat 3 milioane de lei pentru acest program, un capitol din bugetul orașului urmând să fie propus și votat de cetățeni. Primăria va desfășura din această lună campania „Timișoara decide!”, prima etapă fiind cea de informare și formare a cetățenilor. În competiția pentru cele 3 milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea acestora în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus.„Timișoara este tradițional un oraș al oamenilor cu inițiativă, pe care dorim să-i stimulăm să se implice în administrarea comunității, să ne fie parteneri la elaborarea unui buget local conform nevoilor și viselor lor. Bugetul participativ deleagă putere către cetățeni și aceasta este viziunea mea despre cum ar trebui să ducem mai departe orașul, spre ceea ce ne dorim să fie”, a declarat Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei.

Primăria Timișoara va asigura sesiuni de formare cu angajații săi și cu cetățenii care doresc să propună proiecte, precum și asistență pentru timișorenii nedigitalizați care doresc să participe la votarea proiectelor. Liniile de finanțare deschise pentru cetățeni corespund viziunii administrației conduse de Dominic Fritz despre direcția de dezvoltare a orașului, timișorenii fiind invitați să depună proiecte pe următoarele 5 domenii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților și Orașul digital.