Dacian Cioloș, președintele USR, evaluare a guvernării PSD-PNL, la 2 luni de la instalare

Președintele USR Dacian Cioloș a făcut o evaluare a guvernării coaliției PSD-PNL, la 2 luni de la instalarea acestui guvern, într-o conferință de presă susținută marți, 25.01.2022, în urma ședinței Biroului Național al USR.

„Am avut azi o ședință a Biroului Național al USR unde colegii mei au făcut o primă evaluare a Guvernării coaliției PSD-PNL la 2 luni de la instalarea acestui guvern. Din păcate, actuala coaliție de guvernare PSD-PNL se află într-un concediu prelungit.

Această coaliție ne-a promis stabilitate și în schimb am primit incompetență, gafe, întârzieri, numiri politice și scandaluri.

Așa arată guvernarea PSD-PNL la două luni de mandat. Liderii coaliției au făcut pod între vacanța de Crăciun, cea de Revelion și Ziua Unirii, fac ședințe din când în când, ședințe online, și asta nu de teama COVID-19, ci pentru că sunt în concediu. Sau nu știu, sunt pe undeva dar noi nu îi vedem.

Pe scurt, lucrurile stau în felul următor:

Au greșit legea de plafonare a facturilor la energie. Au zis că repară această problemă, dar în schimb au provocat o problemă și mai mare, peste un milion de facturi greșite, cu drame în familii care au primit facturi mărite la energie. Au propus apoi încă o plafonare prin OUG, plafonare la plafonare, dar această ordonanță nu rezolvă problemele. Vin și ne anunță apoi că vor da amenzi celor care au greșit facturile, dar aceste amenzi nu rezolvă dramele din familiile care au primit deja facturi ridicate la energie sau stau în frig din cauza incompetenței sau lipsei de hotărâre a acestei majorități guvernamentale.

Au promis apoi că vor gestiona pandemia mai bine decât au făcut-o guvernele precedente și țineți minte cum ne dădea domnul Rafila lecții când era PSD-ul în opoziție despre cum nu trebuie făcut și despre cum trebuie făcut. Ce vedem acum, dincolo de faptul că avem un record de infectări, înțeleg că am ajuns deja la 20.000 de cazuri pe zi, nu am văzut nicio măsură suplimentară, măsuri în plus sau mai bine aplicate decât cele care au fost înainte. Mai mult, certificatul COVID-19, un proiect de lege depus de PNL în Parlament a rămas blocat aici și practic această guvernare nu a venit cu nimic nou care să rezolve problema sau să reducă riscul de infecții.

Au jurat apoi că vor desființa Secția Specială de Investigare a magistraților și am explicat de ce e important acest lucru. Asta ne-ar putea deschide oportunitatea de a adera la Spațiul Schengen în acest an. Ce vedem acum? O propunere pe care o face ministrul Predoiu, care nu doar că nu desființează SIIJ-ul, dar îl ascunde sub o altă formă.

Ne-au explicat apoi că vor investi sume-record în infrastructură, dar vedem întârzieri la proiecte care au fost inițiate în mandatul trecut, de Cătălin Drulă. Sau mai mult, vedem că proiecte care au fost făcute cu o anumită sumă în mandatul lui Cătălin Drulă, ajung acum să fie de 10 ori mai scumpe. Și mă refer aici în primul rând la cazul modernizării căii ferate dintre Buzău și Făurei, dar asta arată un reflex pe care îl au cei de la PSD, de a înflori facturile, că poate mai ajung niște bani și în alte buzunare.

Au promis un guvern stabil susținut de o majoritate largă, dar vedem că încă nu avem ministru la Digitalizare și Cercetare, după ce au pus acolo un ministru care a dovedit cât de bine știe să facă cercetare. Între timp, însă, au numit un secretar de stat responsabil pe digitalizare și cercetare care este specializat în cazane de abur. Acestea sunt competențele care pot fi găsite.

Și mai este un lucru important care ține de protejarea și de informarea populației cu privire la pericole. Am văzut comportamentul celor din Ministerul de Interne, din Poliție, și am văzut un ministru, Lucian Bode, care dă din colț în colț cu explicații, dar fără să ia nicio măsură care să întărească credibilitatea instituțiilor statului care ar trebui apere ordinea publică. Și asta în contextul în care societatea românească trece dintr-o criză în alta, în care îngrijorările sunt majore în societatea românească, îngrijorări care cresc acum, cu atât mai mult cu cât avem un risc de conflict armat nu de parte de frontiera României.

Și aici vedeți că obținem informații de la alți șefi de stat, de la oficiali din alte țări decât din România. Nu am auzit vorbind despre asta niciun oficial din România, nu l-am auzit pe președintele Iohannis, nu l-am auzit pe premierul Ciucă, să vină și să spună cum se pregătește România pentru acest conflict. Am înțeles că e convocată o ședință a CSAT, dar abia miercuri. Cred că de mult deja trebuia să iasă președintele României, care este comandatul forțelor armate, să ne spună cum se pregătește România pentru acest conflict. Evident, mă refer la informațiile care pot fi făcute publice, pentru că oamenii au nevoie să fie informați, ca să știe cum stăm și să știe în ce fel ne pregătim. Așteptăm din partea președintelui aceste informări, aceste explicații. Va începe și sesiunea parlamentară, e o oportunitate să meargă în Parlament și să informeze Parlamentul legat de cum intenționează să se pregătească. Sau să iasă cu o declarație publică cel puțin și să spună le ce să ne așteptăm.

O să mă opresc la două subiecte din cele menționate, pe care vreau să le aprofundez.

În criza facturilor mărite, nu cred că cineva își mai închipuie că ministrul Virgil Popescu mai poate rămâne în funcție, după atâtea bâlbe și atâtea greșeli, cu efecte devastatoare asupra veniturilor cetățenilor, după ce de luni de zile ne tot promite că problemele vor fi rezolvate și făcea pe eroul când ne spunea că se va bate cu companiile care măresc facturile. Vedem că greșelile din aceste facturi există, sunt recunoscute și de domnul Ciolacu și de domnul Cîțu, e nevoie deci de o decizie simplă, cei care au greșit trebuie să plătească și ne așteptăm ca actuala coaliție să vină de data asta cu măsuri cu impact direct asupra reducerii facturilor.

Așa cum USR a propus din toamnă încă, de la început: reducerea TVA-ul la energie de la 19 la 5% pentru o perioadă determinată, eliminarea accizei pe energie electrică, care și asta ar avea un impact direct facturilor, și exceptarea de la plata certificatului verde temporar. Toate aceste trei măsuri ar avea un impact direct asupra facturilor, fără alte riscuri de greșeli și fără complicațiile în care ne-au aruncat cei de la PSD-PNL.

În ceea ce privește desființarea Secției Speciale, am spus de ce acest lucru e important și de ce ne-am bătut pentru acest lucru.

Desființarea Secției Speciale ar fi un semn clar că în România se merge pe reformarea justiției, după ce legile justiției au fost aruncate în aer de PSD în urmă cu câțiva ani, fapt care ne-a aruncat cu câțiva ani înapoi, după toate reformele făcute în justiție. Desființarea SIIJ ar putea da un semnal de închidere a MCV și posibilitatea de a începe cu șanse reale discuțiile privind aderarea la Spațiul Schengen.

Prin noul proiect, ministrul Justiției nu face decât să reînființeze SIIJ, dar sub o altă formă, împrăștiat prin țară, și dând în plus această competență CSM-ului, pentru a arunca acum neîncrederea, lipsa de credibilitatea și suspiciunile care planează asupra CSM-ului, le aruncăm acum și asupra judecători sau procurorilor care ar urma să trateze aceste cazuri ale magistraților.

Proiectul propus de ministrul Predoiu nu este o soluție, ne întoarce la punctul de plecare. Din acest motiv, colegii noștri din Adunarea Permanentă a Consiliului Europei au cerut și au obținut acordul pentru solicitarea unei opinii a Comisiei de la Veneția, opinie pe care și Comisia Europeană o va solicita ca să aibă o poziție pe tema a ceea ce propune ministrul Predoiu. Nu ne așteptăm din păcate la lucruri pozitive, atât pe tema desființării SIIJ, cât și legat de cazul judecătorului Cristi Danileț, care va fi de asemenea analizat de Comisia de la Veneția.

Aici suntem, o serie de probleme pe care guvernarea actuală a promis că le rezolvă, pe unele le-a complicat și mai mult și altele sunt în continuare nerezolvate, pentru că vedem în continuare certuri în coaliție, fără decizii care să ne ducă în direcția bună.”