Cristina Prună: Dacă ar fi funcționat Centrala de la Iernut, am fi avut exporturi de energie mai mari decât importurile

Cristina Prună: Dacă ar fi funcționat Centrala de la Iernut, am fi avut exporturi de energie mai mari decât importurile

Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, atrage atenția că importul net de energie electrică în perioada ianuarie – octombrie 2021 a fost de 1,43 TWh, conform datelor ANRE. Funcționarea Centralei de la Iernut în aceeași perioadă ar fi însemnat o producție de cel puțin 2 TWh.

Compania de stat Romgaz, aflată în portofoliul Ministerului Energiei, are bugetat pentru anul 2022 viramente către statul român din impozite de 7,4 miliarde de lei. Vorbim de peste 1 miliard de euro încasat de statul român prin supra-impozitare. În același timp, această companie nu este în stare să finalizeze o investiție aproape gata. Vorbim despre Centrala de la Iernut care stă să adune praf în condițiile în care este finalizată în proporție de 90%. Dacă acest proiect ar fi fost dus la capăt, așa cum era prevăzut, România era exportator net de energie.

Mulți vorbesc de independența energetică a României dar nu fac nimic. Ministrul Energiei ne-a mințit în aprilie 2021 că centrala va fi finalizată «până la sfârșitul anului». În ianuarie anul acesta a anunțat un nou termen «finalul anului 2022» Câte minciuni mai trebuie spuse și câți români mai trebuie să înfrunte explozia facturilor la energie până când noua Centrală pe gaz de la Iernut va fi gata?”, subliniază Cristina Prună. 

Reamintim că USR a depus în Camera Deputaților o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Intitulată „Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, moțiunea simplă va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare.