Cum funcționează sancțiunile împotriva Rusiei și de ce vor fi devastatoare

Cum funcționează sancțiunile împotriva Rusiei și de ce vor fi devastatoare

În contextul sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, face o analiză a acestora și a efectelor pe care ele vor produce.

„Sancțiunile împotriva Rusiei vor distruge puterea de cumpărare a rublei, sistemul bancar rusesc și capacitatea Rusiei de a face parte din comerțul internațional.

Sancțiunile dispuse de băncile centrale ale SUA și zonei euro sunt mult mai grave decât suspendarea din SWIFT. Suspendarea din SWIFT va fi dureroasă, dar rușii erau pregătiți cu un nou sistem încă din 2014. Ce se întâmplă acum este o escaladare binevenită din partea băncilor centrale vestice.

Mai întâi, cum funcționează sistemul? Mulți dintre banii pe care îi avem și tranzacționăm nu există fizic. Nici în Rusia, așa cum nu există nici în România. Banii nu se schimbă fizic între bănci aproape niciodată. Totul e digitalizat. Dacă dumneavoastră faceți o plată în România, banii nu se trimit fizic la altă bancă, ci se schimbă doar niște cifre în niște tabele. Asta se întâmplă la plata cu cardul sau la transferul de bani prin internet banking.

Banii fizic prezenți într-un sistem bancar sunt mai puțini decât acel sistem promite că are. Așadar, dacă toată lumea ar cere banii simultan, băncile comerciale nu ar avea de unde să-i dea. Aici intervine banca centrală, care are rezerve de valută. Astfel oamenii și-ar primi banii pe care vor să-i scoată. De aceea sunt importante acele rezerve de valută ale băncii centrale care tocmai au fost blocate pentru Rusia.

Estimările sunt că în Rusia sunt dolari și euro, existenți fizic, în valoare echivalentă de circa doar 12 miliarde de dolari. În același timp, companiile și oamenii din Rusia au valută bancară în valoare totală de 65 de miliarde de dolari. Lucrul acesta este posibil pentru că, așa cum ziceam mai sus, rușii nu își retrag în masă banii din sistemul bancar simultan. Și, dacă ar face-o, băncile comerciale ar apela la banca centrală care ar veni cu diferența. De unde? Din acea rezervă. În cazul Rusiei, ea e pe la 630 de miliarde de dolari. O sumă colosală.

De aici pică tot dominoul. Problema este că acea rezervă, chiar dacă este a Rusiei, surpriză, nu se află fizic în Rusia. Deci nu este controlată de Rusia.

Este o nuanță foarte importantă.

Acea rezervă a Rusiei se află la alte bănci centrale. Mai ales la Rezerve Federală (banca americană care emite dolarul) și la Banca Centrală Europeană.

Pentru o analogie personală, banii dumneavoastră de la bancă sunt ai dumneavoastră ca proprietate, dar banca ar putea să nu vi-i dea. Fix cum se întâmplă în cazul unei popriri.

Fix asta fac aceste sancțiuni. Împiedică Rusia să folosească rezerva colosală pe care o are la aceste bănci centrale. Nu mai pot folosi acea rezervă ca să deconteze tranzacții și o fac să fie expusă din plin riscului de retragere simultană a banilor. Pe deasupra, momentul e unul prost, pentru că mai are și un război scump de finanțat. Chiar mai scump decât își plănuise Putin.

Astfel, va începe o spirală a falimentelor. Rusia nu va mai putea folosi decât banii pe care îi are fizic. Iar tranzacțiile internaționale nu se vor mai fi simple schimbări într-un tabel. Rușii care au obligații în valută nu le vor putea onora. Asta înseamnă că, de facto, se opresc importurile. Nimeni nu exportă ca să nu fie plătit. Sau exportă cu valiza la graniță. Așa că Rusia rămâne cu ce se poate produce cap-coadă în Rusia.

Singura șansă economică a Rusiei ar deveni comerțul cu o țară care poate face față sancțiunilor vestului. Singura astfel de țară este China. Dar și acolo, se va pune întrebarea: cu ce vor plăti rușii importurile?

Pot să exporte gaze naturale și ce resurse prime mai exportă ei. Dar chinezii, fiind singurii potențiali cumpărători, vor cumpăra la un discount semnificativ.

De asemenea, mai pot folosi rezerva lor de aur, estimată la circa 130 de miliarde de dolari. Se află fizic în Rusia, deci nu le poate fi luată. Dar aici se pune aceeași problemă ca mai sus, cea cu rezervele. China probabil nu va avea încredere să ia aur rusesc fără să-l ia și fizic. Adică nu o să vrea să le garanteze rușii «stați liniștiți, aurul vostru e în siguranță la noi». Așa că va trebui luat cu trenul, cu tot ce presupune asta.

Culmea ironiei este că taman Rusia a susținut retorica socialistă anti-comerț liber și anti-globalizare. Deodată chiar i se va aplica.

Blocarea fondurilor Rusiei din cele două bănci centrale mari ale vestului este o lovitură puternică. Însă nebunul trebuie oprit. Nu poate fi oprit militar pentru că stă pe 6.000 de focoase nucleare. Dar economic putem să nu mai avem de-a face cu el.

PS: rușii care au valută probabil că și-o vor vedea confiscată de stat în curând. Luată cu forța de stat la «justa valoare».”