Proiect USR de modificare a legislației comerțului cu medicamente, pentru eficientizarea eforturilor de asistență umanitară

Proiect USR de modificare a legislației comerțului cu medicamente, pentru eficientizarea eforturilor de asistență umanitară

Deputații USR Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu propun modificarea legislației care reglementează furnizarea medicamentelor, prin introducerea unei prevederi legate de situațiile excepționale, care ar permite furnizarea de medicamente autorităților și organizațiilor care acționează în domeniul asistenței umanitare.

Cei doi atrag atenția că piața produselor farmaceutice este în prezent hiper reglementată, pentru a asigura astfel controlul și trasabilitatea comerțului cu medicamente. Acest cadru legislativ rigid nu permite însă producătorilor și distribuitorilor să participe în mod eficient la efortul de asistență umanitară, atunci când apar situații excepționale.

„În situații excepționale, cum sunt crizele umanitare declanșate de conflicte militare sau catastrofe, normele legale privind trasabilitatea și standardele comerciale pentru medicamente, absolut firești în condiții normale, pot bloca asistența umanitară. Considerăm că trebuie instituite excepții de la acest cadru legal rigid, astfel încât efortul de asistență umanitară să poată fi susținut în mod eficient, prompt și debirocratizat”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener.

„Este foarte important ca asociațiile umanitare să fie sprijinite în efortul lor de a coordona campanii de donare de medicamente în cazuri excepționale, situații de război, calamități naturale. Trebuie să adaptăm legislația noastră la efortul mondial de a sprijini ucrainenii loviți de urgia lui Putin,” a afirmat deputatul Emanuel Ungureanu.

Propunerea legislativă depusă de cei doi deputați prevede că, în situații excepționale, prin excepție în raport cu prevederile legii, medicamentele vor putea fi furnizate autorităților și organizațiilor care acționează în domeniul asistenței umanitare, chiar dacă acestea nu dețin autorizații de distribuție angro sau nu reprezintă unități farmaceutice.

În prezent, articolul 803 din Legea nr. 96/2005 privind reforma în domeniul sănătății limitează furnizarea medicamentelor de către distribuitori la persoanele care dețin o autorizație de distribuție angro și la unitățile farmaceutice autorizate de Ministerul Sănătății.