Victimele violenței domestice vor avea acces la locuințele sociale și la cele de necesitate, în urma unui proiect USR

Victimele violenței domestice vor avea acces la locuințele sociale și la cele de necesitate, în urma unui proiect USR

Victimele violenței domestice vor putea cere dreptul de a avea acces la locuințele de necesitate sau la cele sociale, în urma unui proiect legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu și Oana Cambera, proiect adoptat astăzi de Senat cu 123 de voturi pentru, zero contra și o abținere.

Proiectul prevede includerea victimelor violenței domestice în categoria beneficiarilor de locuințe sociale, pe termen lung, și posibilitatea de acordare a locuințelor de necesitate ca măsură temporară adițională, la cererea acestora, pe perioada ordinului de protecție. Locuințele de necesitate sunt cele prevăzute pentru victimele inundațiilor, care nu puteau fi folosite pentru alte scopuri în cadrul legal existent nici atunci când riscul inundațiilor nu exista.

Victimele violenței domestice vor putea utiliza acum locuințe de necesitate, pe perioada ordinului de protecție, având astfel acces la un spațiu sigur care le oferă posibilitatea ieșirii din situația de vulnerabilitate și transferul către o viață independentă, dat fiind că acum infrastructura dedicată de adăposturi de urgență și locuințe protejate acoperă mai puțin de jumătate din necesar.Legea permite accesul, și urmează să fie dezbătută și votată și în Camera Deputaților, dar în paralel cu asta și fondul locativ pentru locuințe sociale trebuie semnificativ mărit și trebuie acordat celor care au nevoie.„Prima urgență acum este sprijinul femeilor și a mamelor ce au fugit de război cu ce au apucat să ia din casă și adesea cu copii mici în brațe, dar nu este deloc singura prioritate. Suntem o țară în care este pace, dar mii de lupte invizibile se duc în spatele ușilor închise și uneori asta înseamnă tot o fugă de pericol, cu puținul esențial și cu copiii care au nevoie de protecție. În 2021 au fost 18.303 cazuri de pericol iminent sesizate de polițiștii care au intervenit și din păcate aproape unul din trei ordine de protecție sunt încălcate, iar 84% dintre faptele de loviri sau violențe s-a întâmplat la domiciliu. Adăposturile de urgență și locuințele protejate sunt prea puține, așa că votul dat azi pentru includerea victimelor în categoria celor care pot cere locuințe sociale sau de necesitate este esențial ca mai multe să poată avea, mai mult timp, un acoperiș sigur deasupra capului”, a declarat în plenul Senatului deputata Oana Țoiu, co-inițiatoare a proiectului de lege.„Nu trebuie să uităm că pentru victimele violenței domestice nu există noțiunea de acasă, ci doar aceea de pericol și de frică. Era necesar să căutăm soluții suplimentare alternative pentru cazarea pe termen scurt și lung a victimelor și să arătăm că administrațiile locale trebuie să rămână apropiate de cetățeni și de inechitățile sociale. Administrațiile ce dețin locuințe în fondul locativ pot să vină, astfel, firesc în sprijinul victimelor pentru a le facilita reintegrarea în viața societății,” a declarat deputata USR Oana Cambera, co-inițiatoare a proiectului de lege.În România, în 2021, au fost emise 10.336 de ordine de protecție, dintre care 4.870 provin din ordine de protecție provizorii. Faptele au fost comise atât în mediul rural, cât și în mediul urban, în proporții aproape egale, conform unui raport al Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, bazat pe datele IGPR.