Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei

Moment istoric la nivel european: Rusia a fost exclusă oficial din Consiliul Europei.

Decizia a fost luată, marți seară, în cadrul reuniunii extraordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

USR a fost prezent prin parlamentarii săi, Iulian Bulai (vicepreședinte al grupului ALDE din APCE), Diana Stoica și Simona Spătaru, care au mers la Strasbourg pentru a vota excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei pentru războiul declanșat în Ucraina.

“Am votat excluderea Rusiei de la Consiliul Europei. Toată delegația parlamentară română a votat pentru excluderea Rusiei. Aproape unanimitate în acest vot – doar 3 abțineri. Toată Europa este împotriva lui Putin!

Este un semnal clar dat lui Putin, oligarhilor și Kremlinului. Războiul, agresiunea și încălcarea drepturilor omului trebuie să înceteze. Acum 3 ani am fost singurul parlamentar român care a votat împotriva revenirii Rusiei la Consiliul Europei, acum toți parlamentarii români acționează în același spirit.

Agresiunea Rusiei nu a început în 24 februarie 2022, ci prin atacul asupra Moldovei și ocuparea Transnistriei acum 30 de ani, atacul asupra Georgiei din 2008 și invazia Ucrainei în 2014 care a escaladat anul acesta.

Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, să înceteze războiul și uciderea civililor în Ucraina și să plătească despăgubiri de război statelor afectate. După terminarea acestui proces, Rusia poate reveni în Consiliul Europei.

Mă bucur că grupul ALDE APCE (Adunarea parlamentară a Consiliului Europei), al cărui vicepreședinte sunt, a votat unanim pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei!”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

La rândul său, deputata USR Diana Stoica a subliniat faptul că Rusia nu mai are ce căuta în Consiliul Europei după ce a ucis oameni nevinovați și a încălcat toate prevederile convențiilor internaționale care protejează viața.

„Copii rămași orfani. Case și blocuri bombardate. Spitale oncologice bombardate. Maternități bombardate. Zeci de mii de morți. Milioane de oameni care au fugit din calea morții în ultimele săptămâni.

Rusia a invadat Ucraina, a început războiul, a ucis oameni nevinovați, a încălcat toate prevederile convențiilor internaționale care protejează viața.

Rusia trebuie să înțeleagă că ucigașii nu au ce căuta în casa acestei familii, a Consiliului Europei. De aceea astăzi am votat excluderea ei”, a declarat Diana Stoica.

De asemenea, senatoarea USR Simona Spătaru a declarat că excluderea Rusiei din Consiliul Europei „este un mesaj ferm că întreaga comunitate internațională condamnă războiul declanșat de  Federația Rusă împotriva Ucrainei”.

„Am votat excluderea și mi-am manifestat sprijinul ferm pentru apelul repetat adresat Federației Ruse de a înceta imediat și necondiționat această agresiune militară împotriva Ucrainei și de a-și respecta pe deplin obligațiile în baza dreptului internațional umanitar, de a permite evacuarea în condiții de siguranță a civililor, precum și de a înlesni accesul neîngrădit la asistență umanitară celor care se află în nevoie”, a spus Simona Spătaru.

Așadar, din acest moment, Rusia nu va mai face parte din cea mai veche organizație europeană care are în centrul ei drepturile omului, democrația și statul de drept.

(Foto: coe.int)