USR critică Ordonanța Energiei: omoară investițiile și nu ajută toți românii

USR critică Ordonanța Energiei: omoară investițiile și nu ajută toți românii

Guvernul va da azi ordonanța prin care omoară investițiile în energie electrică și gaz, sub pretextul ajutorării oamenilor să își plătească facturile. Problema este că foarte puțini români vor beneficia anul acesta de plafonarea prețurilor.

După șase luni în care PSD și PNL nu au fost în stare să propună soluții la criza facturilor, Guvernul se pregătește să adopte o ordonanță fără logică. Ministrul Virgil Popescu a decis să plafoneze prețurile în funcție de consumul din anul trecut. Astfel, dacă un consumator depășește pe anul trecut chiar și cu 1KWh limita plafonului, plătește un preț mărit pe tot consumul făcut în anul acesta, urmând să primească o factură de regularizare abia în februarie 2023.

USR avertizează că aceasta nu este o soluție corectă. Dacă tot au decis să plafoneze prețurile, o puteau face astfel încât să beneficieze toți românii. Trebuia pus plafon 0,68 lei/KWh pe fiecare factură pentru primii 100KWh, 0,8 lei pentru următorii 200KWh (de la 100-300) și nelimitat per KWh (adică conform contractului) pe ce depășește 300KWh.

Cele mai distructive prevederi ale ordonanței sunt plafonarea prețului gazelor la producător (atenție, nu la consumator) la aproximativ o treime din prețul pieței, și supra-impozitarea cu 80% a producției de energie electrică. Amândouă distrug stimulentul de a investi în producția de energie electrică și în exploatarea gazelor, de care România are masiv nevoie.

”Într-o perioadă în care ar trebui să încurajeze investițiile, statul le pune pe butuci. Ne luăm adio de la investiții în producția de energie electrică de care România are nevoie ca de aer. Ne luăm adio de la investiții în exploatarea gazelor, și odată cu ele de la independența de gazele rusești. Ne luăm adio de la independența energetică. Prostie sau ticăloșie? Nu e clar. Cert este că dacă rușii ar putea da orice OUG doresc în domeniul energiei la noi, l-ar da probabil fix pe cel pe care îl va da guvernul azi”, declară Claudiu Năsui, președintele Comisiei pentru antreprenoriat din Camera Deputaților și fost ministru al Economiei.

USR atrage atenția că incompetența acestei guvernări și a ministrului Virgil Popescu în special va avea consecințe grave în piața energiei. USR îi va cere explicații lui Virgil Popescu în Parlament pentru adoptarea acestor măsuri fără minimă logică și coerență. Dacă voiau într-adevăr să ajute românii, PSD și PNL puteau să adopte proiectele depuse de USR din toamna anului trecut: scăderea la 5% a TVA-ului la energie și gaze, aborgarea accizei, eliminarea certificatelor verzi, credite fiscale pentru IMM-uri și vouchere pentru gospodării.

Iarna viitoare, când nu vom avea nici suficient gaz, nici suficientă energie electrică, vor da din nou vina pe liberalizare, pe multinaționale, pe războiul din Ucraina, pe ruși, pe agenturile străine, etc. pe oricine mai puțin pe ei, deși ei vor fi singurii vinovați.

(Foto: Inquam Photos).