PNL, AUR și UDMR, alianța contra „DNA-ul pădurilor” și pro-mafia lemnului

PNL, AUR și UDMR, alianța contra „DNA-ul pădurilor” și pro-mafia lemnului

La doar o zi după votul dat în apărarea ministrului Tanczos Barna, distrugătorul pădurilor și mediului din România, deputații PNL și UDMR, alături de cei ai AUR și ai minorităților naționale, au dat un vot și pentru respingerea propunerii de înființare a DNA-ului pădurilor. Cu alte cuvinte, au dat un vot în sprijinul mafiei lemnului. Din fericire, astăzi a eșuat încercarea de a respinge definitiv proiectul USR, astfel că propunerea legislativă se întoarce la comisiile de specialitate.

Din pădurile României dispar, anual, circa 20 de milioane metri cubi de bușteni. Este extrem de grav ce se întâmplă. Avem 17 proceduri de infringement pe mediu deschise împotriva României, aerul pe care îl respirăm cu toții, inclusiv copiii noștri, este poluat, devenim groapa de gunoi a Europei. Infracționalitatea de mediu este la un nivel foarte ridicat și lucru acesta nu poate fi oprit decât prin înființarea unei structuri specializate. Unii spun că până acum au fost ținute lucrurile sub control, dar vedem cu toții cum au fost ținute. Dacă nu ai o unitate specializată de Parchet care să dea și rapoarte, să arate ce a făcut, nu se va întâmpla nimic. Curtea Constituțională, pe un motiv care e mai degrabă un pretext, acela al neindicării sursei de finanțare, a declarat legea neconstituțională. Cât am fost ministru, am propus diferite variante. După ce am plecat de la Ministerul Justiției, discuțiile s-au oprit brusc, nu s-a mai întâmplat nimic acolo. Asistăm la o evidentă schimbare de direcție, oameni din partidele mari vor cu tot dinadinsul să blocheze această inițiativă pentru că au interese directe, de familie, de partid. Sper ca parlamentarii care nu au aceste interese directe să accepte votarea proiectului USR”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR a depus proiectul de înființare a DNA-ului pădurilor în martie 2020. După adoptarea de către Parlament, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de Guvernul PNL de atunci, din care făcea parte Costel Alexe, ministrul mai preocupat de calitatea tablei decât de protecția mediului din România.

CCR, instituție puternic politizată, s-a agățat apoi de motivul ridicol al neindicării unei surse certe de finanțare pentru a declarat proiectul USR neconstituțional. Doar că sursa de finanțare trebuia găsită tocmai de Guvernul PNL, dacă adevărata intenție nu ar fi fost aceea de blocare a înființării DNA-ului pădurilor.

După încercarea nereușită de astăzi de a respinge definitiv proiectul USR, acesta se va reîntoarce la comisii spre a fi rediscutat. Urmează o nouă rundă de dezbateri și un nou vot în plenul Camerei Deputaților, după care mai este nevoie și de votul Senatului.

USR nu va renunța la apărarea mediului și a pădurilor și, în eventualitatea în care actualul proiect va fi respins, va depune un nou proiect de înființare a DNA-ului pădurilor.

În paralel, eurodeputații USR continuă oricum demersurile în Parlamentul European pentru înființarea „Procurorului verde al UE”. În iulie 2021, la inițiativa europarlamentarului Vlad Gheorghe, grupul Renew Europe din Parlamentul European a solicitat înființarea, în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, a unei structuri specializate în combaterea infracțiunilor împotriva mediului în toate statele membre UE.