USR votează pentru alegerea primarilor în două tururi, PSD și PNL suspendă democrația pe motiv de costuri

USR votează pentru alegerea primarilor în două tururi, PSD și PNL suspendă democrația pe motiv de costuri

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a figurat, astăzi, pe agenda Camerei Deputaților, prilej pentru ca vechile partide politice să-și dovedească încă o dată ipocrizia și lipsa oricărei intenții de reformare a sistemului electoral.

Pentru respingerea alegerii primarilor în două tururi au votat PSD, UDMR și minoritățile naționale, în timp ce PNL s-a împărțit între abținere și vot pentru respingere.

Ascultând argumentele invocate azi, rămâne o întrebare: cât timp vor mai încerca PSD și PNL să-i prostească pe români? Incompetența și ipocrizia lor sunt mereu din vina altora, eventual a USR. Astăzi, au explicat românilor de la microfon că alegerea primarilor în două tururi, dreptul cetățenilor să își aleagă primarul cel mai competent, este de fapt legată de interesele PSD de a pune pe unul sau pe altul viceprimar. Cât timp vor continua această golăneală de a refuza democrația, cu argumente ridicole, precum acela că este vorba de costuri, în condițiile în care costurile sunt ultimul lucru care contează pentru această majoritate care a promis că, având 70% din Parlament, va rezolva criza din România?”, declară Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților și vicepreședinte al USR.

Proiectele cu alegerea primarilor în două tururi sunt senzori de ipocrizie pentru acest Parlament. Dacă numărăm parlamentarii care au promis în campanie că vor susține revenirea la două tururi ar trebui să existe majoritate pentru adoptarea proiectelor pe această temă. PNL a făcut campanie, a promis oamenilor că va susține și s-a sucit. Mai devreme sau mai târziu, vom reuși să schimbăm legea, dar este foarte urât că acum, cu USL 2.0, se dau după corcoduș. Sunt localități în țară în care primarii sunt aleși cu mai puțin de 10% din numărul de alegători după ce PNL și PSD au reconstruit sistemul și au băgat democrația pe banda de avarie. Lipsa de competiție politică în România nu poate să meargă la nesfârșit”, declară deputatul USR Tudor Benga.

Clasa politică actuală suferă de o boală profundă: boala lipsei de încredere. Niciun politician din România nu are susținerea majorității cetățenilor. Nici măcar președintele nu a obținut majoritatea voturilor cetățenilor români. Cum putem face să creștem cota de încredere? Cum putem să fim cât mai legitimi? Prin cât mai multe voturi. Sunt primari în România care au fost aleși cu doar câteva sute de voturi, de către 15-16% din cetățenii localității. Este absurd. Asta nu se numește democrație. Unii susțin că nu putem face două tururi de scrutin pentru alegerile locale pentru că ar costa prea mult, ignorând că democrația costă. Nu văd de ce am fi zgârciți cu democrația, valoare principală a statului nostru. Dacă vor, putem să tăiem din alte părți, de la indemnizația de parlamentar, de la indemnizația de primar sau pentru alte funcții alese, dar trebuie să organizăm o dată la patru ani alegeri care să asigure legitimitate pentru aleșii locali și încredere din partea societății”, precizează și deputatul USR Andrei Lupu.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin reprezintă unul dintre primele angajamente asumate de USR, un proiect de lege în acest sens fiind depus în mai 2019. Respins de Senat în octombrie 2019, proiectul este blocat de atunci în Camera Deputaților.

Nu renunțăm și, oricât de mare este opoziția vechilor partide politice, vom continua să luptăm pentru dreptul comunităților de a fi administrate de primari cu adevărat reprezentativi.