Proiect favorabil mediului de afaceri: Concediile medicale se vor putea compensa cu taxele datorate statului

Proiect favorabil mediului de afaceri: Concediile medicale se vor putea compensa cu taxele datorate statului

Angajatorii vor putea opta pentru compensarea sumelor aferente indemnizațiilor de concediu medical plătite salariaților lor cu sumele datorate către stat, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Viorel Băltărețu și deputata Violeta Alexandru.

Proiectul face dreptate pentru angajatori, în condițiile în care decontarea concediilor medicale întârzie chiar și mai mult de un an, deși legislația în vigoare prevede un termen de 60 de zile. Conform statisticilor CNAS, restanțele de plată pentru anii 2019 și 2020 erau de aproximativ 2,5 miliarde lei, o datorie care se reportează de la an la an. Statul nu datorează penalități pentru aceste întârzieri.

Întârzierile semnificative ale deconturilor destabilizează bugetul angajatorilor (mai ales al IMM-urilor), care nu au nici un instrument legal să urgenteze deconturile de la CNAS. Demersurile în instanță durează foarte mult și creează costuri suplimentare.

Propunerea legislativă depusă prevede, pe lângă opțiunea de a alege între compensare și decont, ca întârzierile în decont să atragă penalități și dobânzi.

De asemenea, proiectul prevede trecerea de la angajator la stat a obligației de plată a primelor 5 zile de concediu medical. Angajatorii plătesc în acest moment contribuția asiguratorie pentru muncă din care se suportă și indemnizațiile de concediu medical, astfel plata celor 5 zile presupune o dublare nejustificată și împovărătoare a eforturilor lor financiare. Sumele se vor suporta de la bugetul de stat, prin transfer la FNUASS, la momentul întocmirii legii bugetului de stat pentru anul 2023.

Proiectul de lege mai prevede și ca procedura de comunicare a documentelor aferente concediilor medicale să se desfășoare prin mijloace electronice.

Știu dificultățile cu care se confruntă angajatorii români, pentru că provin din mediul de afaceri. Țin permanent legătura cu ei și știu că această măsură e foarte așteptată. E inacceptabil să continuăm să le blocăm activitatea printr-un comportament injust, care-i pune în dificultate permanentă. Da, va exista un impact bugetar, dar proiectul propune măsuri cu adevărat corecte de sprijinire a economiei: acești bani susțin angajatorii corecți, care declară salariile la nivelul real și care produc valoare. Mă bucur că inițiativa are avantajul suportului din partide diferite – inclusiv al unora dintre parlamentarii partidelor de la putere – pentru că, în acest fel, are mai multe șanse să fie votată și să nu rămână blocată într-un sertar funcționăresc”, declară deputatul USR Viorel Băltărețu, co-inițiator al proiectului legislativ.

Punem punct umilirii angajatorilor de către stat. Chiar și doi ani întârzie CNAS în decontarea concediilor medicale, ducând firmele aproape de faliment. De ce se folosește statul de banii contribuabililor? A venit momentul ca statul să respecte companiile, angajatorii care susțin economia românească. Proiectul de lege nu este al meu, ci este al tuturor angajatorilor români pe care statul trebuie să înceteze să îi mai umilească, neplătindu-le banii pe concedii medicale. Trebuie să plătească la timp, iar dacă nu plătește, trebuie să achite penalități. Sau, trebuie să permită angajatorilor români să compenseze datoria statului față de ei cu scutirea de la plata următoarelor contribuții”, precizează Violeta Alexandru, co-inițiator al proiectului de lege.

Co-inițiatorii urmează să organizeze, în principalele orașe din țară, mese rotunde și dezbateri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și cu conducerile Casei de Sănătate, ANAF și altor autorități implicate. Scopul este să prezinte propunerea cât mai detaliat și să colecteze propunerile acestora în vederea îmbunătățirii inițiativei pe parcursul procesului legislativ.