USR, vot împotriva numirilor în funcții de conducere la ICR din străinătate. Radu Mihail: „Nu acceptăm ca ICR să devină o instituție compromisă, populată de sinecuri”

USR, vot împotriva numirilor în funcții de conducere la ICR din străinătate. Radu Mihail: „Nu acceptăm ca ICR să devină o instituție compromisă, populată de sinecuri”

PSD și PNL fac ceea ce știu mai bine: să-și împartă funcții și să pună la conducerea instituțiilor oameni total nepregătiți profesional, strict pe criterii politice. Astăzi, au fost votați, pe repede-înainte, alte șase nume pentru funcții de conducere la ICR Londra, Lisabona, Viena, Chișinău și Varșovia.

Audierile au fost doar de formă, iar votul s-a dat pe linie de partid. Doar USR a votat împotriva acestor numiri.

„Pentru că nu acceptăm ca ICR să devină o altă instituţie compromisă, populată de sinecuri. Am spus-o și în timpul audierilor: faptul că totul este decis pur politic, fiind funcții acordate ca sprijin unor colaboratori, nu este în niciun caz constructiv. Cazul Londra este un caz absolut aberant, ce se întâmplă este o rușine pentru modul în care vrem să reprezentăm cultura română în lume”, a declarat senatorul Radu Mihail, prezent la audieri.

În funcția de director al ICR Londra a fost propusă și votată Catinca Nistor. Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonșalanță că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare și că va putea răspunde concret în anul… 2023.

Petre Opriș este un alt nume controversat aflat pe lista propunerilor de astăzi, ca director adjunct la ICR Varșovia. El are în spate o carieră militară, iar din 2009 este pensionar militar (locotenent-colonel dr. în rezervă). L-am rugat la audieri să ne dea un exemplu din activitatea sa profesională de o experiență legată de gestiunea de evenimente culturale. A răspuns că între 1999-2002 a fost redactor la Revista de Istorie Militară. Dumnealui nu are nicio legătură cu diplomaţia culturală şi cu promovarea culturii române.

ICR devine, prin numirile făcute de PSD-PNL, o instituție compromisă de incompetența pe care o aduc cu sine numirile făcute pe baza relațiilor de partid. 

România merită să fie cunoscută și promovată în lume pentru cultura sa, iar pentru asta e nevoie ca pozițiile esențiale de la cârma instituțiilor culturale să fie ocupate de oameni competenți, conectați la lumea culturală contemporană.

Audierile de astăzi pot fi urmărite AICI