Coaliția sărăciei s-a gândit după 7 luni să nu susțină reducerea TVA la energie și gaze. Între timp, alte state europene au implementat-o cu succes

USR a depus în luna octombrie 2021 un proiect de lege pentru reducerea facturilor la energie și gaze. Guvernul Ciucă vine la 7 luni de la depunerea inițiativei USR cu punct de vedere negativ. Practic, după ce au creat haosul din această iarnă cu măsurile complicate de plafonare și compensare, vin acum să ne spună că nu susțin propunerea noastră, ignorând realitatea din alte state europene, care au adoptat deja astfel de măsuri. Guvernul însă continuă să susțină măsuri al căror impact în economie este încă neclar.

Într-un punct de vedere negativ întins pe 16 pagini, Guvernul PSD-PNL-UDMR își dă, încă o dată, măsura incompetenței.

Guvernul se lamentează că nu se pot lua astfel de măsuri din cauza directivelor europene, când Comisia Europeană a făcut recomandări ca tocmai astfel de măsuri să fie luate. Drept dovadă mai multe state europene au aplicat deja reducerea TVA și a altor taxe din facturi. Dar, nu trebuie să ne surprindă avizul negativ pe proiectul USR de reducere a TVA la gaze și energie. Ar însemna să plecăm de la premisa că această coaliție vrea să ajute românii. Evident nu vrea asta, deși alte țări au adoptat măsuri similare. În schimb, coaliția sărăciei PSD-PNL și miniștrii lor incompetenți au creat mecanisme complicate care nici măcar nu sprijină toți românii. Se bazează pe niște praguri de consum artificiale. De exemplu, dacă cineva a consumat peste 100 kWh/lună anul trecut, iar anul acesta consumă mai puțin, nu beneficiază de tariful cel mai bun, definit în ordonanța în vigoare de la 1 aprilie. Va trebui să aștepte regularizarea din anul 2023. Similar, dacă cineva consumă peste 300 kWh/lună, nu beneficiază de niciun ajutor”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

Până în prezent, mai bine de 15 state europene au luat măsuri pentru reducerea TVA și a altor taxe. Printre ele, Austria, Belgia, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia și Spania.

În România însă, subiectul reducerii TVA la energie a fost bun doar când Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu trebuiau să se laude în fața camerelor cât sunt de preocupați de protejarea populației. După aceea, când a venit și vremea deciziilor, subiectul a dispărut, ca multe alte subiecte folosite de liderii Coaliției sărăciei doar când vor să-i mai păcălească un pic pe români.

Reducerea TVA, eliminarea certificatelor verzi, accizei și taxei de cogenerare din factură ar fi sprijinit toți românii. Dar, pentru actuala coaliție nu contează că românii sărăcesc. Tot ce contează pentru ei este să încaseze cât mai mult la buget pentru că, până la urmă, tot statul beneficiază de creșterea prețurilor. Numai din majorarea prețurilor la energie și gaze statul a încasat suplimentar în perioada septembrie 2021 – martie 2022 aproximativ 2,4 miliarde de lei”, mai precizează Cristina Prună.

Pe lângă proiectul privind reducerea TVA la energie și gaze, USR are în circuitul legislativ și un proiect pentru reducerea TVA la carburanți. Ambele proiecte urmează să fie dezbătute în comisiile Senatului și Camerei Deputaților.