Fără recompense pe viață pentru securiști și politruci care au sabotat România! USR a blocat acordarea a două indemnizații de merit

Fără recompense pe viață pentru securiști și politruci care au sabotat România! USR a blocat acordarea a două indemnizații de merit

Fostul ministru Anton Anton și ÎPS Andrei Andreicuț nu vor primi indemnizații pe viață. USR a blocat, prin reprezentantul său în Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit, acordarea de recompense pe viață ex-ministrului Energiei Anton Anton, unul dintre cei mai incompetenți miniștri din Cabinetul Dăncilă, și ÎPS Andrei Andreicuț, semnatar al unui angajament de colaborare cu fosta Securitate. USR consideră că nu trebuie transformate în sinecuri indemnizațiile de merit, gândite să recompenseze realizări deosebite în domeniul culturii, științei și sportului.

Pentru că a reușit să nu demareze exploatarea gazelor din Marea Neagră și alte fapte mărețe pe tărâmul energiei, care au contribuit la criza actuală, fostul ministru Anton Anton a fost propus, de către Ministerul Educației, să primească o indemnizație de merit pe viață. M-am opus și am reușit să conving majoritatea membrilor Comisiei naționale pentru acordarea indemnizației de merit să respingă această premiere pentru lipsa de performață a fostului ministru. Pentru aceeași indemnizație, Academia Română l-a propus, din nou, pe ÎPS Andrei Andreicuț, a cărui relație cu Securitatea este de notorietate. Și aici m-am opus, pentru că moralitatea contează, iar ÎPS nu va primi nici anul acesta indemnizația de merit”, declară deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Potrivit legii, indemnizația lunară de merit este egală cu trei salarii minime brute pe țară și este neimpozabilă. Cu alte cuvinte, beneficiarii primesc pe viață, lună de lună, 7.650 de lei.

Indemnizațiile de merit, stabilite prin Legea nr. 118/2002, ar trebui să se acorde „personalităților române de prestigiu ale științei, culturii și sportului”.

Nominalizările sunt înaintate anual de Academia Română, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului, iar beneficiarii sunt stabiliți de Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit, compusă din președintele Academiei Române, președinții comisiilor de cultură și ai comisiilor de muncă de la Senat și de la Camera Deputaților, ministrul Culturii, ministrul Educației, ministrul Tineretului și Sportului, președinții uniunilor de creație recunoscute de Asociația Naționala a Uniunilor de Creație.

USR este reprezentată în această comisie națională de Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

În cursul anului 2021, a mai fost o încercare de acordare a unei indemnizații de merit ÎPS Andrei Andreicuț, încercare eșuată ca urmare a opoziției deputatului USR.

Ca urmare a refuzului reprezentantului USR de a vota propunerile primite, Guvernul a modificat, în decembrie 2021, procedura de acordare a indemnizațiilor, în sensul ca deciziile să se ia în Comisia națională cu majoritate de voturi, nu cu unanimitate.