Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare

Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare

Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă menită să sporească gradul de digitalizare a serviciilor consulare, astfel încât cetățenii să aibă o interacțiune mai simplă și mai eficientă cu administrația, indiferent unde se află ei, reducând substanțial nevoia de deplasare la consulate.

Radu Mihail: ”Măsurile le propunem în urma discuțiilor atât cu românii din comunitățile din afara țării, cât și cu diplomați, funcționari, responsabili din Ministerul Afacerilor Externe. Ele vor putea fi implementate prin extinderea uneltelor digitale aflate la dispoziția ministerului.”

În primul rând, inițiativa legislativă prevede dotarea angajaților consulari cu semnături electronice, astfel încât aceștia să poată transmite cetățenilor diferite documente în format electronic. Un document cu semnătură electronică validă este autentic în egală măsură ca un document cu semnătură și ștampilă, iar în 2020 a fost aprobată o lege prin care toate instituțiile statului pot apela la serviciul de furnizare de semnături electronice în mod gratuit.

Astfel, cetățenii vor putea beneficia în mai multe situații de servicii consulare prestate exclusiv online, fără a fi nevoiți să se prezinte la sediul consulatului. În funcție de opțiunea solicitanților, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediție ori se vor putea transmite în format electronic.

De asemenea, inițiativa legislativă a celor doi parlamentari USR de Diaspora preconizează extinderea definiției date activității consulare pentru a cuprinde și activitatea online sau prin corespondență, în condițiile în care actuala definiție a serviciilor consulare precizează că acestea se desfășoară doar în cadrul secțiilor consulare.

Iulian Lorincz: ”Activitatea consulară este una complexă, dat fiind că pentru cetățenii români din străinătate consulatul este și primărie, și notariat, și secție de poliție, și evidența populației. Cu cât aceste activități complexe se pot realiza și de la distanță, cu atât va crește calitatea serviciilor oferite. Acest proiect de lege aduce mai multă rapiditate și flexibilitate în ceea ce înseamnă serviciul consular.”

Anual, sutele de mii de cetățeni români care au nevoie de servicii consulare sunt nevoiți să se deplaseze fizic la sediile consulatelor, indiferent de distanțele pe care le au de parcurs, fie că este vorba de zeci, sute sau mii de kilometri.