Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice

Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice

Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportului, care îi va obliga pe administratorii bazelor sportive să le închirieze după reguli clare și transparente.

Ce presupune mai exact această inițiativă legislativă:

🖋️ introducerea unui set de criterii pentru darea în folosință a bazelor sportive publice, obligatorii pentru toți administratorii acestora;

🖋️ obligația administratorilor de a face publice aceste criterii, pe avizier și pe site-ul web al instituției, precum și tarifele de închiriere și numele entităților care utilizează infrastructura sportivă;

🖋️amenzi pentru cei care nu respectă aceste prevederi.

„Cu problema accesului la bazele sportive s-au confruntat toți românii. Inclusiv eu m-am lovit de asta în copilărie și adolescență. Porți închise pentru săli și terenuri de sport sau bazine, fără măcar să pot afla de ce sau ca cineva să-și asume vreodată răspunderea. Cum arată situația actuală? Administratori care dispun de aceste resurse după bunul plac și infrastructură sportivă construită din taxele și impozitele românilor, fără ca aceștia să aibă unde să facă mișcare. A venit momentul să oprim aceste abuzuri și să revenim la normalitate. Asta nu este o lege cu dedicație. Intenția noastră este să instituim reguli clare, pentru că este vorba despre baze sportive unde se dau bani publici. Vrem ca lumea să aibă acces la aceste baze, să existe transparență și corectitudine”, a declarat Brian Cristian.

O astfel de lege va aduce sportul mai aproape de români. Pe de o parte va încuraja sportul de masă. Cu atât mai importantă în contextul ultimilor ani, în care cazurile de depresie și anxietate au crescut. Pe de altă parte, va crește baza de selecție pentru sportul de performanță.

Sportul trebuie să devină o prioritate asumată de către întreaga clasă politică, indiferent de culoare sau de orientare. Pentru a readuce sportul românesc la nivelul statelor dezvoltate este nevoie de o gestiune mult mai eficientă a infrastructurii existente, împreună bineînțeles cu noi investiții în sport. Transparența în administrarea bazelor sportive este un pas important spre acest deziderat.