PSD și PNL pun la cale un tun imobiliar în domeniul amenajărilor piscicole

PSD și PNL pun la cale un tun imobiliar în domeniul amenajărilor piscicole

Coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat, astăzi, Legea acvaculturii într-o formă care deschide cutia tunurilor imobiliare în piscicol. USR nu poate accepta ca vânzarea terenurilor amenajărilor piscicole să se facă în rate, cu un avans de doar 10%, transformând astfel statul român în bancă de creditare pentru băieții deștepți care vor să pună mâna pe bălți de pește. În acest context, USR va sesiza Curtea Constituțională.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Coaliția PSD-PNL a dat posibilitatea cumpărării terenului de sub luciul de apă, teren din domeniul public sau privat al statului. Deşi scopul declarat al legii pe care vor să o adopte pe repede-înainte este reglementarea unui domeniu important pentru România – creşterea organismelor acvatice cu valoare economică (peşti, midii, stridii, raci etc.) – miza reală este alta: privatizarea societăţilor de stat cu profil piscicol, a amenajărilor piscicole, inclusiv a terenurilor pe care sunt amplasate”, declară deputatul USR Daniel Gheba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor.

Inițiată de 48 de parlamentari PNL, adoptată tacit și debătută pe repede-înainte marți, în ședință reunită a Comisiilor pentru agricultură, pentru politică economică și, respectiv, pentru mediu, legea acvaculturii urmărește ca ceea ce ne-a mai rămas din amenajările piscicole ale statului – falimentate, împuţinate şi mutilate constant în ultimii 30 de ani – să fie privatizate în condiţii dubioase la pachet cu activele valoroase de care încă mai dispun.

Acolo unde nu se vinde, se concesionează sau se arendează. Legea prevede și treceri dubioase din domeniul public în domeniul privat al statului. Iar odată schimbat regimul juridic al proprietăţii, revoltătoare de-a dreptul este prevederea prin care se permite achiziţionarea terenurilor pe care sunt construite amenajări piscicole în rate semestriale, eşalonate pe 10 ani, cu un avans de numai 10% din preţul de vânzare şi o dobândă anuală egală cu dobânda de referinţă a BNR de la data facturării”, mai precizează Daniel Gheba.

Consiliul Legislativ a emis un aviz în care, pe parcursul a peste 60 de pagini, detaliază problemele pe care legea le ridică, atât din punctul de vedere al tehnicii de redactare şi al coerenţei, cât şi al armonizării cu legislaţia în vigoare la nivel naţional şi european.

USR consideră că există posibilitatea crescută ca proiectul pe care PSD și PNL l-au adoptat astăzi să fie neconstituțional, deoarece preia proceduri din OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, proceduri care sunt suspendate până la data de 13 august 2022 prin Legea nr. 173/2020.