Conferința privind Viitorul Europei și Anul European al Tineretului, temele celei de-a doua ediții a Future of Europe Youth Summit

Conferința privind Viitorul Europei și Anul European al Tineretului, temele celei de-a doua ediții a Future of Europe Youth Summit

Între 7 și 10 iulie a avut loc cea de-a doua ediție a Future of Europe Youth Summit, un eveniment marca USR Tineret care a adus în România tineri de pe întreg continentul, pentru a discuta despre viitorul Europei și despre rolul generației lor în timpul Anului European al Tineretului. Peste 60 de participanți s-au adunat în Bran, Brașov, în umbra faimosului castel, și au discutat subiecte precum situația precară de securitate în Europa, schimbările climatice, ascensiunea inteligenței artificiale sau nevoia de a avea egalitate de șanse în societate.

Evenimentul a fost dedicat Conferinței privind Viitorul Europei, dar și Anului European al Tineretului. Cele două inițiative au creat un prilej de dezbatere prin care se poate croi un viitor mai bun pentru tinerii din Europa, confruntați cu crize fără precedent.

La Summit au participat membri ai ramurilor de tineret ale partidelor afiliate Renew Europe din toată Europa, alături de membri ai Parlamentului European și reprezentanți ai USR. Evenimentul a fost deschis de o dezbatere la care au luat parte primarul orașului Brașov, Allen Coliban, deputatul Dan Barna, directorul Friedrich Naumann Foundation România și Republica Moldova, Raimar Wagner, dar și cofondatoarea proiectului Femei în Politică Alina Gîrbea.

S-a continuat mai apoi cu dezbateri la care s-au alăturat eurodeputații Nicu Ștefănuță, unul dintre cei care au sprijinit evenimentul, și Vlad Gheorghe, viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, precum și președintele USR București, Vlad Voiculescu.

Pe lângă numele din sfera politică, participanții au avut ocazia să discute și cu reprezentanți ai societății civile, precum Cezara Panait, Head of Digital Policy la Europuls Centrul de Expertiză Europeană, cu care au dezbătut despre impactul inteligenței artificiale asupra societății noastre, dar și Angela Grămadă, director executiv al asociației Experts for Security and Global Affairs, cu care au schimbat opinii despre efectele invaziei Rusiei în Ucraina asupra securității europene.

Organizatorii și-au propus ca în cadrul evenimentului să pregătească și o serie de rezoluții pe temele dezbătute. Participanții au fost împărțiți în grupuri de lucru, pentru a pregăti aceste documente cu propuneri și reforme. Acestea vor fi prezentate în cadrul proiectului Renew4Youth, o inițiativă a grupului Renew Europe din Parlamentul European, de a pune tinerii pe primul plan al politicilor europene.

Întregul summit nu ar fi fost posibil fără ajutorul esențial al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate. Mulțumiri se cuvin în special domnului Raimar Wagner pentru sprijinul constant pentru tinerii implicați în viața societății.