Lege USR, adoptată de Parlament: Transparență la vârful COSR și al federațiilor sportive

Lege USR, adoptată de Parlament: Transparență la vârful COSR și al federațiilor sportive

Membrii conducerii Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Comitetului Paralimpic și Federațiilor Sportive Naționale vor depune declarații de avere și interese, asemenea demnitarilor și șefilor instituțiilor publice, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege depus de USR.

Cu toții ne amintim de perioadele în care Mircea Sandu și Mitică Dragomir se premiau singuri pentru performanțele sportivilor. Sau cazul mai recent, cel din 2020, în care ministrul sportului Eduard Novak și-a dat o primă de 75.000 de euro, atunci când ocupa funcția de președinte al Federației Române de Ciclism. Din păcate, e o modă în România ca președinții de federații sportive să se premieze cu propria semnătură. Iar acest obicei nociv trebuie stopat. Legea pe care am inițiat-o obligă conducerile federațiilor sportive din România, dar și COSR să depună declarații de avere și interese. Acestea sunt organizații private, dar de interes public. Cu câteva excepții, federațiile se finanțează aproape în totalitate din fonduri publice și o mare parte dintre acestea administrează baze sportive construite din fonduri publice. Tocmai de aceea e necesar ca persoanele din conducerea acestor instituții să fie integre, transparente și imparțiale. Această lege va descuraja furtul și corupția. Trebuie să înțelegem că sportul nu mai poate fi un sac fară fund pentru niște băieți deștepți, în vreme ce românii tânjesc după performanțele trecute ale sportivilor români. E timpul pentru un sport curat!”, declară Brian Cristian, deputat USR și inițiator al proiectului de lege.

Proiectul completează art. 1 alin. (1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice astfel încât să fie obligați să depună declarații de avere și interese și președinții, vicepreședinții, secretarii generali, directorii economici și/sau trezorierii federațiilor sportive naționale, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român și ai Comitetului Național Paralimpic.