Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, propusă de USR, a fost adoptată de Parlament

Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, propusă de USR, a fost adoptată de Parlament

Deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener au inițiat propunerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare pentru a veni în sprijinul investițiilor în energie regenerabilă și eficiență energetică. Proiectul a fost astăzi adoptat de Parlament cu susținerea transpartinică a grupurilor parlamentare.

Reducerea TVA va stimula noi investiții în mici capacități de producție și eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariția de noi prosumatori care vor putea să își reducă factura la energie și să dea surplusul de producție în sistemul energetic. Reamintim că USR a reușit să blocheze acea infamă „taxă pe soare” adoptată de Guvern exact înainte de 1 decembrie. Cu această nouă lege, USR continuă să susțină producția de energie.

România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și avem nevoie de noi investiții în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor. Banii privați au reușit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalați. Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură și panourilor solare va conduce la creșterea ritmului de realizare a investițiilor atât în producția de energie pentru autoconsum, cât și în eficientizarea energetică a locuințelor. Numai prin investiții putem traversa această criză energetică”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

Independența energetică este un obiectiv strategic al României și această inițiativă își propune să facă mai accesible mijloacele prin care românii pot deveni prosumatori și să contribuie individual la acest obiectiv. Este ceea ce trebuie să facă acum statul român, în această criză majoră, prin reducerea cotei de TVA. USR este parte a soluției politice din România”, afirmă deputatul USR Adrian Wiener.

Legea promovată de USR și adoptată de Parlament va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.