Românii afectați de malpraxisul medical își pot căuta mai ușor dreptatea: modificări legislative propuse de USR

Românii afectați de malpraxisul medical își pot căuta mai ușor dreptatea: modificări legislative propuse de USR

Deputata USR Oana Murariu a depus două proiecte de lege care prevăd simplificarea procedurilor privind reclamațiile față de medici și obligativitatea ca asigurarea de malpraxis a medicilor să acopere cel puțin în parte daunele morale.

Cum ne ținem medicii în țară? Printre răspunsurile la această întrebare se numără și cele două proiecte pe care le-am depus astăzi, prin care desființăm comisia de malpraxis de pe lângă DSP care, după 16 ani de activitate, s-a dovedit total inutilă și propunem instituirea obligativității ca polițele de asigurare pentru răspundere civilă pentru acte de malpraxis medical să includă expres și despăgubirea pentru daune morale. Legislația noastră nu este foarte clară și atunci ajungem la conceptul de medicină defensivă, adică medicii se feresc să mai efectueze intervenții medicale tocmai pentru a nu răspunde pentru acte de malpraxis. Este necesar să intervenim legislativ și să aducem cât mai multă claritate astfel încât să combatem acest fenomen“, a declarat deputata USR Oana Murariu, inițiatoare a celor două proiecte de lege.

Unul dintre proiecte se referă la simplificarea din punct de vedere birocratic a procedurilor de depunere a reclamațiilor față de medici prin desființarea comisiilor de malpraxis de pe lângă Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene. De peste 16 ani de la înființarea lor, oamenii nu știu de existența acestor comisii, iar puține dintre cazurile adresate acestor comisii chiar s-au soluționat. De cele mai multe ori, în practică, procedurile s-au împotmolit.

Al doilea proiect de lege, coinițiat de deputații USR Oana Murariu, Diana Stoica și Adrian Wiener, privind reforma în domeniul malpraxisului medical îi afectează direct pe medici, care sunt obligați în prezent să încheie o asigurare de malpraxis. De teama reclamațiilor pentru neglijență medicală, medicii încetează să mai practice anumite intervenții medicale din cauza riscurilor pe care acestea le presupun. Majoritatea plângerilor de malpraxis vizează daune morale, adică „prețul“ durerii, al suferinței, care nu poate fi cuantificat în sine după criterii clare, ci rămâne la latitudinea unei instanțe de judecată. Aceste daune morale nu sunt în prezent acoperite de polițele de asigurare încheiate de medici.