Scrisoare deschisă pentru introducerea programelor de licență și master în domeniul dezvoltării jocurilor video

Scrisoare deschisă pentru introducerea programelor de licență și master în domeniul dezvoltării jocurilor video

La inițiativa deputatei USR Diana Buzoianu, parlamentari din Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor și din Comisiile de Învățământ lansează o scrisoare deschisă de susținere a introducerii în universități a programelor de licență și de master în domeniul creării și dezvoltării jocurilor video.

„Oamenii pasionați – investitori, specialiști și jucători profesioniști – pot pune România pe harta Europei a gaming-ului. Pe lângă o legislaţie adaptată tendințelor din industria jocurilor video, putem să promovăm România în exterior pentru a atrage aici investiții. Cert este că există un uriaș potențial economic pentru România pe care trebuie să îl și folosim”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

În scrisoarea deschisă, semnatarii își declară disponibilitatea de a sprijini și promova demersurile de introducere în universități a programelor de studiu prin care să fie pregătiți viitorii anagajați din industria jocurilor video din România, precum și politicile publice care să dezvolte un brand de țară pentru România în acest domeniu.

Scrisoarea deschisă a fost scrisă cu ajutorul studenților, ceea ce arată că tânăra generație este interesată și vrea să profite de oportunitățile dezvoltării acestei industrii în țara noastră.

Parlamentarii Comisiei TIC din Camera Deputaților lansează, totodată, actorilor cheie din domeniul jocurilor video o invitație la masa rotundă pe tema ,,Măsuri ce pot fi luate din Parlament pentru ca România să devină lider regional în industria de jocuri video”, eveniment programat în Parlament, pe 28 martie.

România, deși este o țară ce prezintă un potențial recunoscut la nivel internațional în domeniul jocurilor video, nu are niciun program național de licență în acest sens și doar patru programe de master. Prin comparație, Polonia, care este lider în Europa de Est pe acest domeniu are peste 150 de astfel de programe de licență și master.

Conform Interactive Software Federation of Europe (ISFE), România era în 2021 a cincea țară din Europa după numărul de persoane care lucrează în industria de jocuri video, cu aproximativ 6.000 de angajați.

Scrisoarea deschisă în integralitate și lista semnatarilor pot fi găsite AICI.