USR, solidaritate cu Andrei Ursu la procesul în care sunt judecați securiștii care i-au ucis tatăl: Fără pensii speciale pentru securiști

USR, solidaritate cu Andrei Ursu la procesul în care sunt judecați securiștii care i-au ucis tatăl: Fără pensii speciale pentru securiști

Mai mulți parlamentari și membri USR au fost prezenți astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție unde a avut loc o nouă înfățișare în procesul în care foștii securiști Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu sunt judecați pentru asasinarea fostului dizident anticomunist și critic al regimului lui Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Ursu.

Reprezentanții USR au afișat în fața ÎCCJ un banner cu mesajul „Fără Pensii Speciale pentru Securiști”.

„Hodiș și Pîrvulescu l-au anchetat pe tatăl meu înainte și după arestare. Sunt martori care spun că Gheorghe Ursu a fost bătut sistematic, din prima zi în care a fost arestat. Venea în celulă cu palmele tumefiate, bătut la tălpi, cu urme de sânge pe față, pe corp, se ținea cu mâinile de burtă. Aceste lovituri s-au agravat pentru că nu dădea declarațiile pe care i le cereau securiștii. Toți acești securiști evident că au făcut poliție politică și se fac vinovați de crime împotriva umanității”, a declarat Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu.

USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale în cazul foștilor securiști pentru care există o hotărâre judecătorească de suprimare și încălcare a drepturilor omului și suspendă dreptul la pensie specială pentru foștii securiști trimiși de CNSAS în instanță pentru că au încălcat drepturile omului.

„Dorim să se taie pensiile speciale ale securiștilor. Sunt 1.300 de persoane în România care au primit decizie de poliție politică ca lucrători ai fostei Securități și ei iau pensii speciale astăzi, în România, în 2023. Vorbim de oameni reali care au fost omorâți în bătaie, vorbim de familii distruse de securiști, care apoi au urcat în SRI, Hodiș a fost șef la Serviciul juridic al SRI până în 1999, la 9 ani după Revoluție. Acești oameni au astăzi pensii speciale și sunt peste tot prin instituțiile statului român. Legea USR nu a fost votată de Parlament, dar ne luptăm în continuare pentru ea”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Gheorghe Ursu a fost ucis în bătaie, în urmă cu 38 de ani, în închisoare, după două luni în care a fost torturat de Miliție și de Securitate. Ursu a murit în urma loviturilor, dar cazul a fost mușamalizat în perioada comunistă, iar apoi, după 1990, cercetările au fost tergiversate. Cei doi ofițeri de Securitate care l-au anchetat, torturat și asasinat pe Ursu, Vasile Hodiș (colonel în rezervă) și Marin Pîrvulescu (maior în rezervă) nu au fost condamnați nici astăzi și au fost achitați pe fond pentru acuzația de crime împotriva umanității.