CCR respinge matematica reinventată de primarul PNL Paul Precup, în cazul tunului imobiliar de la Mogoșoaia

CCR respinge matematica reinventată de primarul PNL Paul Precup, în cazul tunului imobiliar de la Mogoșoaia

Judecătorii CCR au respins matematica reinventată de primarul PNL Paul Precup pentru a trece prin Consiliul Local hotărârile necesare pentru Sectorul Zero, tunul imobiliar plănuit la Mogoșoaia. CCR dă astfel dreptate consilierilor USR, care au tras un semnal de alarmă în privința ilegalităților grave și a intereselor imobiliare ascunse în spatele acestui proiect.

Conform deciziei CCR, două treimi din 15 înseamnă 10, așa cum este definit în Codul Administrativ, nu 9,99, cum susținea primarul Precup, susținut de 10 consilieri PNL și PMP. Prin urmare, hotărârile adoptate de Consiliul Local Mogoșoaia în cazul Sectorului Zero nu au avut numărul de voturi necesare pentru o majoritate calificată, fiind nevoie de 11 voturi, nu de 10.

În 19 ianuarie 2022, primarul PNL Paul Precup a modificat în mod abuziv Regulamentul de funcționare al Consiliului Local Mogoșoaia, în sensul declarării majorității calificate ca fiind de 10 voturi și nu de 11. Modificarea era în contradicție cu Codul administrativ. Precup avea nevoie însă de această modificare deoarece, în decembrie 2021, pe baza unor hotărâri luate cu 10 voturi „pentru”, Consiliul Local declanșase procedura exproprierii a peste 300 de hectare de teren, deținute de 276 de proprietari, pentru proiectul imobiliar Sectorul Zero.

Realizarea Sectorului Zero, cel mai mare tun imobiliar dat în România, în valoare de 1 miliard de euro, ar presupune exproprierea și trecea în proprietatea Primăriei Mogoșoaia a 1.200 de hectare de teren arabil, unde ar urma să fie construite blocuri.

În noiembrie 2022, Tribunalul București a dat o primă decizie prin care anulează hotărârile care stau la baza Sectorului Zero adoptate de Consiliul Local Mogoșoaia prin încălcări grave ale legislației. Decizia Tribunalului București a venit după alte 10 decizii de suspendare ale hotărârilor care vizează Sectorul Zero, pronunțate de mai multe instanțe din țară.

Deciziile confirmă ilegalitățile hotărârilor de expropriere luate de primarul Paul Precup și de camarila lui, decizii contestate de consilierii USR și de mai mulți cetățeni, care luptă în continuare pentru anularea definitivă a tunului imobiliar Sectorul Zero.