Protest USR la Ora Guvernului cu Ligia Deca: Educația înseamnă dialog, nu dictatură!

Senatorii USR au protestat, astăzi, față de trecerea pe repede-înainte a Legilor Educației în Parlament și au afișat pancarte în plen cu mesajul: Educația înseamnă dialog, nu dictatură.

Ministrul Educației, Ligia Deca, nu a răspuns, astăzi, la niciuna dintre întrebările adresate de senatorii USR în cadrul Orei Guvernului și a demonstrat, încă o dată, că este depășită de cerințele postului pe care-l ocupă.

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru în Comisia de învățământ din Senat, i-a adresat ministrului Ligia Deca cinci întrebări:

1. De ce a cedat în fața industriei de meditații care împarte elevii în săraci, fără viitor, și elevi cu bani, care-și pot cumpăra accesul la un examen de admitere?
  2. De ce a cedat baronilor din PSD și PNL, lăsându-i să pună în continuare directori și inspectori?
  3. De ce a făcut o lege care lasă în urmă milioane de copii, părinți care trebuie să suporte cheltuieli pentru meditații sau transport? De ce nu generalizează Programul Masă Caldă?
  4. De ce a acceptat ca salarizarea profesorilor să fie mutată, electoral, la PSD, în loc să garanteze acum un salariu decent pentru profesori?
  5. De ce a dat rectorilor în funcție mandate pe viață?

La rândul său, senatorul USR Irineu Darău, membru în Comisia de învățământ din Senat, a semnalat că legile propuse de Ligia Deca nu fac niciun fel de reformă în sistemul de educație.

„Suntem nevoiți astăzi să spunem răspicat: nu se va schimba nimic în educație! Unde vă sunt curajul și viziunea? Tocmai au intrat în Parlament 500 de pagini de «ca până ieri!» și de «ne dorim». România Educată a devenit un simplu ambalaj, iar reforma reală a fost sacrificată pentru FSN-ul președintelui Iohannis. Atât va rămâne după 10-20 de ani din mandatul dumneavoastră: multă dezamăgire și un nou portret anost în galeria rece de la minister!”, a spus senatorul USR Irineu Darău.