Cristina Prună (USR): Ministrul Virgil Popescu distribuie zeci de milioane de euro din PNRR unor firme cu cifră de afaceri de 3.000 de lei și obiect de activitate „consultanță”

USR cere ministrului Energiei să explice public de ce firme de consultanță cu cifră de afaceri de 3.000 de lei și fără niciun fel de legătură sau expertiză dovedită în sectorul energetic sau chimic primesc finanțări de zeci de milioane de euro din bani europeni.

Ministerul Energiei a publicat lista cu contractele semnate pentru investiții în capacități de producție de hidrogen verde. Surpriza o reprezintă două firme care au cifre de afaceri derizorii de câteva mii de lei și obiect de activitate „consultanță”.

Problema este că Ministerul Energiei încalcă propriul ghid care definește solicitanții eligibili, iar firmele de consultanță nu se numără printre ei:

✓ operatori de producție, transport și distribuţie gaz natural,

✓ întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică,

✓ întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen,

✓ unităţi administrativ-teritoriale,

✓ Institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Ministrul Energiei s-a încurcat în șmecheriile pe care le face. A scris în ghid clar ce tipuri de solicitanți sunt eligibili, iar companiile de consultanță nu se încadrează. Explicația șmecheriei este că Ministerul a lăsat o portiță pentru ca firme care și-au definit coduri CAEN secundare precum producția de energie sau fabricarea substanțelor și produselor chimice să devină eligibile. Însă, din ghid reiese foarte clar că societățile eligibile trebuie să fie deja “producătoare”. Practic, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a încheiat contracte cu dedicație prin PNRR și a eludat ghidul publicat chiar de minister”, declară deputata USR Cristina Prună.

Așadar, dacă voiau ca orice companie care are cod CAEN specific să fie eligibilă trebuiau să definească acest lucru în clar la capitolul „Tipuri de solicitanți eligibili”. Acest lucru nu s-a întâmplat și reprezintă o încălcare gravă a ghidului și un abuz din partea Ministerului.