Proiect USR: cetățenii să poată fi reprezentați și de avocat în relația cu Starea civilă

Proiect USR: cetățenii să poată fi reprezentați și de avocat în relația cu Starea civilă

Cetățenii vor putea fi reprezentați și de avocat, în baza unei împuterniciri avocațiale, în relația cu Starea civilă, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Brian Cristian. Modificarea va însemna mai puțină birocrație pentru cetățeni, adică economie de timp și de resurse.

Pe actuala formă a Legii privind actele de stare civilă (nr. 119/1996), o persoană, dacă dorește să-și schimbe numele sau trebuie să-și modifice statutul civil și nu poate să se prezinte personal pentru depunerea actelor necesare, nu poate să apeleze la serviciile unui avocat decât dacă îi face o procură specială, la notar.

Proiectul USR dă și avocaților dreptul să-i reprezinte pe cetățeni în relația cu serviciile de Stare civilă, în baza împuternicirii avocațiale.

Se debirocratizează, astfel, relația dintre cetățean și stat, pentru că cetățeanul nu va mai trebui să efectueze mai multe operațiuni juridice, în speță să contacteze un avocat pentru a-l ajuta în rezolvarea problemei, să încheie un contract de asistență juridică, să se prezinte la notar pentru a acorda procură specială avocatului și, ulterior, avocatul să-l reprezinte în fața autorității sau instituției publice în baza procurii notariale. Mai mult decât atât, oferind avocatului dreptul de a-și reprezenta clientul în baza împuternicirii avocațiale, se ușurează și munca funcționarilor serviciilor de stare civilă, avocatul fiind un profesionist al dreptului care cunoaște și înțelege mult mai bine dispozițiile și implicațiile legii, spre deosebire de o persoană fără pregătire juridică”, declară deputatul USR Brian Cristian.