USR: Ligia Deca și coaliția PSD-PNL refuză orice reformă importantă pentru Educație. Școlile nu vor putea decide ce profesori angajează

USR: Ligia Deca și coaliția PSD-PNL refuză orice reformă importantă pentru Educație. Școlile nu vor putea decide ce profesori angajează

PSD și PNL au respins astăzi o reformă importantă pentru sistemul de educație: acordarea dreptul fiecărei școli de a putea decide ce profesori angajează, lucru fără de care orice discuție despre autonomia școlilor este pură ipocrizie.

Modernizarea învățământului românesc nu se poate face fără a lăsa școlilor libertatea de a angaja profesori performanți și dedicați meseriei.

Parlamentarii USR au depus amendamente pentru a acorda mai multă putere la nivelul școlilor, dar și pentru depolitizarea funcțiilor de conducere din sistemul de educație, toate fiind respinse de PSD și PNL. Dacă ar fi fost acceptate amendamentele USR, școala românească ar fi încetat să mai fie o feudă controlată politic.

„USR a spus-o clar, în repetate rânduri: Vrem ca orice funcție de conducere, îndrumare și control din sistemul de învățământ să fie incompatibilă cu orice funcție de conducere din partidele politice, precum și cu funcțiile de consilier local sau județean. Vrem ca profesorii să fie profesori, nu activiști de partid în școli. De asemenea, vrem ca cei care îndrumă școala să fie profesioniști, să facă politici educaționale, nu politică în educație”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

Tot astăzi vechile partide au refuzat să accepte ca în noile legi ale Educației să fie garantate salarii decente pentru profesori și finanțarea corespunzătoare a procesului educativ. Ligia Deca a lipsit „strategic” de la discuție, ca să nu dea explicații.