Proiectul USR pentru sprijinirea asistenților personali și asistenților maternali, adoptat de Parlament

Proiectul USR pentru sprijinirea asistenților personali și asistenților maternali, adoptat de Parlament

Cei care vor să devină asistenți maternali profesioniști sau asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav, inclusiv părinții copiilor cu tratament oncologic sau alte afecțiuni la fel de grave, își vor putea întrerupe cariera, cu suspendarea contractului de muncă sau al raportului de serviciu, pentru a fi aproape de copii și familie. Proiectul inițiat în acest sens de deputata USR Oana Țoiu a fost adoptat de Parlament.

Avem în România peste 45.000 de copii cu handicap grav și drept la asistent personal, la care se adaugă cazurile cu afecțiune temporară gravă, precum cancerul. În toate aceste situații, decizia de a deveni asistent personal înseamnă pentru părinți renunțarea la cariera și contractul de până atunci. Proiectul USR vine să ajute astfel încât contractul să poată fi suspendat temporar și, apoi, reluat. De același drept urmează să beneficieze și asistenții personali ai adulților sau asistenții maternali.

Sunt părinți care au copii cu tratament oncologic și care au stat și trebuie să stea în continuare lângă ei, zi de zi, acasă și prin spitale, un an, doi, trei. Sunt părinți care au stat lângă copilul lor adult, luni de zile, să se recupereze din scaunul cu rotile după un accident rutier și care au fost nevoiți să-și reia activitatea ca șomeri și și-au căutat luni la rând un nou loc de muncă. Aceștia au acum, cu legea pe care am inițiat-o, opțiunea suspendării temporare a contractului de muncă, similar suspendării pentru concediul pentru creșterea copilului, pentru a se încadra ca asistent personal, atât pentru adulți cu dizabilități, cât și pentru copii. Familia este o prioritate pentru noi și vrem să oferim cât mai multe opțiuni pentru fiecare familie care face față provocărilor”, declară deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a proiectului de lege.

Inițiativa USR adoptată de Parlament completează Codul muncii și OUG 57/2019 în sensul ca salariatul, respectiv funcționarul public care vrea să desfășoare o activitate de asistent maternal profesionist, asistent personal al persoanei cu handicap sau asistent personal profesionist să-și poată suspenda contractul individual de muncă, respectiv raportul de serviciu din propria inițiativă.

În plus, legea prevede că nu este în incompatibilitate funcționarul public care desfășoară o activitate de asistent maternal profesionist, asistent personal al persoanei cu handicap sau asistent personal profesionist pe perioada suspendării din funcția publică.

USR a depus în Parlament și o propunere legislativă pentru modificarea substanțială a Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și pentru indexarea beneficiilor, dar, din păcate, aceasta este blocată în sertar de coaliția de guvernare.