Legile Educației rămân nereformate. PNL și PSD nu vor binele elevilor, ci să-și scape colegii de acuzațiile de plagiat

Legile Educației rămân nereformate. PNL și PSD nu vor binele elevilor, ci să-și scape colegii de acuzațiile de plagiat

Nicio reformă majoră nu se regăsește în noile legi ale Educației, după dezbaterile din Comisia de învățământ a Camerei Deputaților care s-au încheiat astăzi. USR a votat împotriva acestor legi, a căror formă venită de la Guvern a suferit modificări care le îndepărtează și mai mult de tot ceea ce ar trebui să însemne un sistem de educație modern, evoluat, adaptat nevoilor elevilor și profesorilor.

Mai grav, deputații coaliției PSD-PNL-UDMR au adoptat, astăzi, un amendament PSD care prevede, în ceea ce privește plagiatul, că „nu constituie abateri de la normele de etică diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie”.

„Cu proaspătul amendament adoptat astăzi, domnii Ciucă și Bode vor invoca faptul că au până la 90% din lucrările lor doar niște erori materiale de citare. În loc să ne uităm la țările civilizate ca modele de a genera excelență academică, partidele de la guvernare au o altă prioritate: să își scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă”, spune Ștefan Pălărie, senator USR.

USR a depus mai multe amendamente la legile Educației propuse de ministrul Ligia Deca, pentru a se putea vorbi despre schimbări reale în sistemul de învățământ. Însă niciunul dintre acestea nu a fost adoptat.