Proiect USR pentru ca polițiștii locali să nu poată comite abuzuri, dar să fie și protejați

Proiect USR pentru ca polițiștii locali să nu poată comite abuzuri, dar să fie și protejați

Polițiștii locali vor fi dotați cu body-cam-uri, asemenea polițiștilor naționali, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputații USR Bogdan Rodeanu și Teodor Lazăr. Măsura va aduce o mai mare transparență în activitatea Poliției Locale, va elimina eventualele abuzuri comise de polițiști, dar va oferi și protecție acestora.

„Legea urmărește, în primul rând, protecția cetățeanului în interacțiunea cu polițistul local, dar și desființarea acuzațiilor nefondate din partea celor care nu vor să respecte legea. În al doilea rând, montarea de camere video individuale pe uniformă va arăta clar cine muncește și, mai ales, cum se muncește în Poliția Locală. Vom putea afla cine patrulează și câte ore a stat printre cetățeni. Vom putea afla și cine stă ascuns prin birouri, cu salariu și protecție politică”, declară deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Proiectul modifică Legea Poliției Locale în sensul introducerii posibilității de a înregistra acțiunile polițiștilor locali în spații publice cu mijloace foto-audio-video din dotare. Poliția Locală are un rol deosebit de important în ceea ce privește prevenirea, cercetarea și combaterea faptelor antisociale, paza bunurilor, circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții și al afișajului stradal, protecția mediului, activități comerciale și evidența populației.

„Această lege protejează deopotrivă cetățenii și polițiștii. Vrem să schimbăm în bine relația dintre cetățean și poliția locală, să-i încurajăm pe polițiștii locali să nu se mai rezume la aplicarea legii doar împotriva celor neajutorați care vând pătrunjel pe stradă, ci și împotriva obraznicilor care nu dau doi bani pe autoritatea statului și puterea legii. În același timp, oamenii vor fi protejați de eventuale abuzuri din partea unora care consideră că o uniformă le dă dreptul să încalce chiar ei legea”, precizează deputatul USR Teodor Lazăr.

Proiectul a fost depus după consultări cu aleși locali și reprezentanți ai sindicatelor polițiștilor.