Radu Mihaiu, despre noul Cod al Urbanismului: Propunerile dezvoltatorilor imobiliari fac praf planificarea strategică a orașului

Radu Mihaiu, despre noul Cod al Urbanismului: Propunerile dezvoltatorilor imobiliari fac praf planificarea strategică a orașului

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, trage un semnal de alarmă în privința propunerilor făcute de dezvoltatorii imobiliari în cazul noului Cod al Urbanismului și solicită PSD și PNL să respingă aceste propuneri.

Dezvoltatorii imobiliari au propus, în cadrul dezbaterilor care au avut loc în comisiile Senatului, ca Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) să deroge de la Planul Urbanistic General (PUG), nu să-l detalieze pe acesta, ceea ce va permite schimbarea cu totul a funcțiunilor diferitelor zone ale orașelor. În plus, conform celei de-a doua propuneri făcute de dezvoltatorii imobiliari, PUZ-urile ar trebui trecute de la Primăria Generală la sectoare, pentru „independență locală”.

Corelate, cele două propuneri vor produce efecte dezastruoase.

„Cele 2 prevederi fac praf orice formă de planificare strategică a orașului. Ne vom trezi cu blocuri peste blocuri, fără nicio posibilitate de a planifica școli, parcuri, spitale etc. Culmea e că, atunci când am argumentat că prin trimiterea PUZ-urilor la sectoare se pierde capacitatea de coordonare și de viziune comună a Capitalei, dezvoltatorii au susținut că această coordonare se face prin Planul Urbanistic General. Pentru ca fix 2 minute mai târziu să ceară ca PUZ-ul să poată deroga total de la PUG”, declară primarul USR Radu Mihaiu.

USR respinge propunerile venite din partea dezvoltatorilor imobiliari și va vota împotriva amendamentelor depuse de PSD și PNL, deoarece schimbările propuse nu servesc interesele cetățenilor, ci pe cele ale mafiei imobiliare.