Proiect USR pentru depolitizarea și profesionalizarea ANCOM

Proiect USR pentru depolitizarea și profesionalizarea ANCOM

USR a depus, la inițiativa deputatului Radu Miruță, un proiect de lege ca președintele și cei doi vicepreședinți ai ANCOM, numiți de Parlament, să aibă experiență minimă în domeniu și în funcții de conducere. ANCOM, instituție cheie pentru sectorul comunicațiilor, nu mai trebuie să fie condusă de „omul lui Ponta” sau „omul lui Ciolacu” și nici un rezervor de sinecuri pentru activul de partid.

Depolitizarea ANCOM este tratamentul urgent de care acest pacient are nevoie. Această autoritate care reglementează comunicațiile electronice și care se ocupă de o piață de zeci de miliarde de lei are nevoie de profesioniști, nu să fie un cimitir politic pentru activul de partid care nu și-a găsit serviciu în altă parte”, declară deputatul USR Radu Miruță, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților.

Proiectul depus propune, având în vedere importanța ANCOM, ca președintele și cei doi vicepreședinți ai Autorității să aibă o experiență de 10 ani în domeniu și 5 ani în funcții de conducere, așa cum este și la alte autorități similare din România. În acest fel, ne vom asigura că ANCOM va fi condusă de persoane care au expertiză și legătură cu domeniul pe care urmează să-l coordoneze și nu vor mai fi posibile numiri precum cea a lui Valeriu Zgonea, pe care l-au recomandat pentru funcție cele patru mandate de deputat PSD și apropierea de Marcel Ciolacu.

Tot în scopul profesionalizării conducerii ANCOM, proiectul prevede să fie obligatorie audierea candidaților de către Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților și Comisia pentru comunicații și tehnologia informației a Senatului. În prezent, comisiile efectuează o selecție a candidaților fără audierea acestora și, implicit, fără dezbaterea competențelor acestora, lista fiind apoi înaintată, spre vot, plenului reunit al celor două Camere.

Nu în ultimul rând, având în vedere atribuțiile ANCOM de control și interacțiune și cu persoane juridice de drept public, proiectul USR prevede ca salariații ANCOM să nu aibă funcții de conducere în partide politice, așa cum este deja prevăzut în legislație pentru alte instituțiilor similare.