Proiecte USR. Reclamele la jocurile de noroc să fie însoțite de o atenționare, iar cei care controlează această piață să nu poată fi jucători

Proiecte USR. Reclamele la jocurile de noroc să fie însoțite de o atenționare, iar cei care controlează această piață să nu poată fi jucători

USR propune, printr-un proiect de lege, ca reclamele la jocurile de noroc să fie însoțite de o atenționare cu privire la riscurile pe care le presupune practicarea acestora. Totodată, printr-un alt proiect, USR propune ca cei plătiți din bani publici să controleze piața jocurilor de noroc să nu poată fi și jucători, așa cum a arătat un caz recent.

Primul proiect, inițiat de deputații USR Adrian Wiener și Diana Stoica, vine în condițiile în care asistăm la o prezență tot mai agresivă în spațiul public a reclamelor la jocurile de noroc, la o adevărată explozie a locațiilor în care se pot desfășura astfel de activități și, mai ales, la o creștere a numărului de persoane ruinate sau care au dezvoltat dependență de jocuri de noroc.

Inițiativa legislativă propune ca publicitatea pentru jocurile de noroc să fie însoțită, alternativ, de unul din următoarele mesaje: „Familie, viață socială, bunăstare: ești gata să riști totul?”, respectiv „Jocurile de noroc implică riscuri: îndatorare, dependență, singurătate”. De asemenea, publicitatea pentru jocurile de noroc să nu încurajeze, în mod direct sau indirect, minorii și adolescenții să participe la jocuri de noroc.

Pentru unele persoane, jocurile de noroc ajung să fie reperul central al vieții, să se asocieze cu stres major, anxietate, depresie sau tulburări relaționale grave pe care persoanele afectate nu mai pot să le gestioneze. Povara financiară, emoțională și socială a dependenței este mult mai mare la nivelul grupurilor sociale marginalizate, dezavantajate. Prin acest proiect dorim să facem cunoscute riscurile parierii necontrolate, să aducem niște repere de responsabilitate individuală; dorim să asociem oricărei forme de publicitate mesaje clare legate de impactul pe care jocurile de noroc pot să îl aibă”, declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

Al doilea proiect – inițiat de deputații USR Diana Stoica, Filip Havârneanu și Adrian Wiener, precum și de senatorul USR Sebastian Cernic – pleacă de la recent mediatizatul caz al unui reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice care, făcând parte din Comitetul de Supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), a câștigat circa 100.000 de euro la pariuri la același operator de jocuri de noroc.

Pentru a elimina semnele de întrebare cu privire la independența și obiectivitatea membrilor Comitetului de Supraveghere al ONJN, proiectul propune ca aceștia, la fel ca personalul ONJN, să nu poată participa la jocurile de noroc operate în România de persoane juridice private.

Jocurile de noroc distrug vieți. Și oamenii trebuie să fie informați corect despre asta, inclusiv în cadrul reclamelor. Prin urmare, primul proiect obligă operatorii să includă avertismente despre riscurile care vin la pachet cu această activitate, adică dependență, sărăcie, îndatorare, riscul de a îți pierde familia etc. Cel de-al doilea proiect de lege corectează o imoralitate. Acum, operatorii de jocuri de noroc nu au voie să joace, dar cei plătiți din bani publici să controleze piața jocurilor de noroc nu au această interdicție. Vrem să îndreptăm acest lucru și să fie și în lege ceea ce este de facto – o incompatibilitate. Nu poți să fii și controlor, și jucător în același timp”, precizează deputata USR Diana Stoica.

Cele două proiecte depuse vin în continuarea demersurilor USR de a-i proteja pe români de flagelul dependenței de jocuri de noroc, care distruge familii și vieți.

Pachetul de legi USR împotriva păcănelelor mai conține patru proiecte:

– „Fără păcănele lângă școli” – interzice sălile de jocuri de noroc lângă școli, parcuri, centre culturale și spitale.

– „Fără reclame stradale la păcănele” – interzice publicitatea stradală și orice alte activități de marketing pentru jocurile de noroc.

– „Fără păcănele la parterul blocului, la sate ori lângă alte păcănele” – prevede ca sălile de jocuri de noroc să nu poată funcționa la parterul blocurilor, la mai puțin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc și nici în localități cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori.