Proiectul USR „Școala de la 8 -17”, respins de senatorii coaliției de guvernare

Proiectul USR „Școala de la 8 -17”, respins de senatorii coaliției de guvernare

PNL și PSD au respins, joi, propunerea USR de a introduce prin Legile Educației programul școlar de la 8 la 17, care să cuprindă o masă caldă și sănătoasă la prânz și activități extrașcolare pentru copii, de tipul „Școala după școală”.

Introducerea „școlii de la 8 la 17” ar fi impus dezvoltarea infrastructurii școlare în așa fel încât toate școlile din România să poată funcționa în viitor într-un singur schimb, cu program prelungit și doar în cazuri excepționale să existe posibilitatea pentru cel mult două schimburi.

„Școala de la 8 la 17 era singura cale de a opri abandonul școlar și industria meditațiilor. Dar PSD și PNL resping la foc automat orice idee bună, orice intenție mai curajoasă. Vor să rămânem cu aceleași școli aglomerate, cu presiunea pe părinți de a suporta costul învățământului. Vedem că tot ce a însemnat România Educată se traduce doar prin vorbe goale”, spune Ștefan Pălărie, senator USR, membru al Comisiei pentru învățământ din Senat.

Conform viziunii USR, programul prelungit ar fi urmat să fie introdus – cel mai târziu – începând cu anul școlar 2029-2030 de către toate unitățile de învățământ.

„Am primit mesaje din partea părinților pe site-ul legile-educatiei.usr.ro despre cât ar fi ajutat această prevedere. Coaliția a decis, însă, să le respingă și să evite reforma care ar fi putut schimba felul in care se face școală în România”, afirmă senatoarea Silvia Dinică, membră în Comisia pentru învățământ din Senat.

USR consideră că, pe lângă orele obligatorii, copiii trebuie să beneficieze de o masă la prânz și, opțional, să poată rămâne să-și facă temele, să recupereze materie prin intermediul orelor remediale, să se pregătească pentru olimpiade, dar și să se bucure de activități extrașcolare (teatru, sport, vizite la muzee etc.), puse gratuit la dispoziția lor.

„Am susținut ferm în comisie că avem nevoie de curaj și de viziune. Nu putem accepta la infinit limitările majore actuale din învățământ. Ne dorim ca în câțiva ani să avem peste tot învățământ într-un singur schimb și cu program prelungit, care să acopere toate situațiile și nevoile educaționale. Infrastructura poate evolua într-acolo, mai ales cu bani europeni. De aceea am propus soluții și termene clare prin amendamentele noastre”, declară Irineu Darău, senator USR membru în Comisia pentru învățământ din Senat.