Senatorii USR au părăsit dezbaterile pe legile Educației în semn de protest față de menținerea sistemului dual de admitere în liceu

Senatorii USR au părăsit dezbaterile pe legile Educației în semn de protest față de menținerea sistemului dual de admitere în liceu

Senatorii USR au părăsit, vineri, dezbaterile din comisii pe legile Educației, în semn de protest, după ce senatorii coaliției PSD-PNL au votat împotriva amendamentului USR de eliminare a sistemului dual de admitere în liceu.

”USR a avut amendamentul corect, care să readucă toți elevii la un singur standard pentru a ajunge la liceu: evaluarea națională și repartiția computerizată. Întreaga societatea civilă, elevii și părinții au susținut același lucru, dar parlamentarii puterii au ținut să rămână la o părere fixă. S-a ajuns la o așa zisă soluție cu 50% admitere duală care va crea o mare discriminare și care nu are la bază niciun fel de date. Reprezentanții ministerului nu au răspuns la niciuna din întrebările noastre”, spune senatorul USR Irineu Darău.

USR a militat pentru păstrarea unui sistem echitabil de admitere în liceu, care să nu discrimineze între elevii ai căror părinți au bani de meditații și cei care nu au posibilități materiale.

”După aproape o oră de dezbatere intensă pe tema examenului de admitere paralel, când 90% dintre argumente au fost împotriva, senatorii coaliției au trecut cu tancul peste orice argument. Se demonstrează din nou că există zero dezbatere și zero dialog real pe aceste legi importante”, spune senatorul Ștefan Pălărie.

Ministrul Ligia Deca a plecat de la această dezbatere importantă, nu a considerat important să asculte vocea copiilor.

”Sistemul specialilor este introdus încă din copilărie! Nu este nevoie de un nou examen în viața copiilor de clasa VIII, ci de îmbunătățirea sistemului actual de evaluare. Argumentele noastre nu au fost ascultate și de aceea am ieșit din sală. Senatorii puterii au rămas ca să voteze pe repede-înainte”, spune și Simona Spătaru, senatoare USR.