USR cere procedură de urgență pentru legea care protejează pădurile din Ilfov și jurul Bucureștiului, PNL și PSD resping

USR cere procedură de urgență pentru legea care protejează pădurile din Ilfov și jurul Bucureștiului, PNL și PSD resping

PNL și PSD nu vor ca bucureștenii să respire un aer mai curat și să se poată bucura de pădurile din jurul Capitalei! Biroul Permanent al Senatului a respins dezbaterea în procedură de urgență a inițiativei legislative a deputatei USR Diana Buzoianu prin care se restricționează drastic tăierea de arbori din jurul Bucureștiului.

Diana Buzoianu: ”Ani de zile ne-am uitat neajutorați cum dispar pădurile din jurul Bucureștiului. Avem un proiect de lege care vrea să se asigure că nu mai permitem tăierile din aceste păduri. Este un proiect care trebuie dezbătut de urgență! Nu mai putem permite să treacă luni de zile, ani, fără să acționăm!”

Inițiativa legislativă interzice tăierea aborilor în scop economic din pădurile de pe raza județului Ilfov. Dacă vor fi realizate astfel de tăieri, faptele vor constitui infracțiune, pedepsită cu privare de libertate între 2 și 7 ani. Mijloacele de transport și bunurile folosite în săvârșirea infracțiunilor vor putea fi confiscate.

Inițiativa a fost elaborată împreună cu fondatorii platformei civice “Împreună pentru centura verde”, alpinistul de altitudine și conservaționistul Alex Găvan și activistul de mediu și expertul în domeniu Florin Stoican.

Conform datelor, zona Bucureștiului are cel mai mare deficit de vegetație forestieră din țară, având împădurită doar 3% din suprafață, în timp ce în județul Ilfov doar 16% din suprafață este împădurită.

De asemenea, locuitorii Capitalei au mai puțin de 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, în condițiile în care legislația din România prevede un necesar de spații verzi de 26 de metri pătrați.