USR: Cerem adoptarea de urgență a legii „Fără păcănele lângă școli”!

USR solicită coaliției PSD-PNL să deblocheze dezbaterile pe proiectul legii „Fără păcănele lângă școli”, proiect depus în noiembrie anul trecut și adoptat deja de Senat. Fiecare zi care trece fără ea este o zi în care copiii sunt sufocați de săli de jocuri de noroc la tot pasul și crește riscul ca ei să devină dependenți.

Jocurile de noroc provoacă depresie, provoacă dependență și distrug viețile tinerilor în fiecare zi. Am primit zeci de mesaje de la tineri și de la părinții lor. Oamenii sunt disperați pentru că nu știu cum să mai gestioneze, cum să scape de această patimă a jocurilor de noroc care distruge vieți, distruge minți și distruge familii”, declară deputata USR Diana Stoica, co-inițiatoare a legii „Fără păcănele lângă școli”.

Este responsabilitatea noastră, a parlamentarilor, să facem tot ceea ce este posibil să nu se mai întâmple tragedii în rândul tinerilor. Facem un apel către colegii deputați să treacă săptămâna viitoare legile propuse de USR pentru a opri flagelul păcănelelor”, precizează senatorul USR Sebastian Cernic, co-inițiator al legii „Fără păcănele în școli”.

Legea prin care sunt interzise sălile de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri de școli, campusuri, spitale și biserici trebuia să aibă raport și să intre la votul plenului Camerei Deputaților în data de 5 aprilie. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că majoritatea PSD-PNL a avut grijă să blocheze proiectul, trimițându-l spre raport la nu mai puțin de șase comisii.

USR a cerut în scris, repetat, președinților celor șase comisii să urgenteze dezbaterile. De asemenea, în ședința de marți a Biroului Permanent al Camerei, USR a solicitat introducerea proiectului pe ordinea de zi a plenului, dar cererea a fost refuzată de PSD, PNL și UDMR.

Blocată în Camera Deputaților este și inițiativa USR „Fără reclame stradale la păcănele”, care interzice publicitatea stradală și orice alte activități de marketing pentru jocurile de noroc în spații publice deschise, pe panouri publicitare, clădiri, copertine sau orice alte tipuri de afișaj. Proiectul trebuia să aibă raport de la cele șase comisii până pe 12 aprilie și ar fi trebuit să fie adoptat în procedură de urgență.