Legea care reglementează până în 2025 piața de energie electrică reintră în dezbaterea comisiilor de la Senat, după ce președintele Iohannis a trimis-o înapoi Parlamentului, admițând chiar în cererea de reexaminare eșecul reglementării. Practic, prin această lege a fost instituit mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice la prețuri fixate din pix de către actuala putere prin intermediul bursei OPCOM, care a devenit, tot prin această lege, monopol de stat.
Eșecul reglementării este recunoscut chiar în cererea de reexaminare a președintelui, în care se face referire la încălcarea regulamentelor europene care ne-a dus într-o procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană la adresa României. „Întrucât OUG nr. 153/2022 (…) a fost adoptată în considerarea Regulamentului (UE) 2022/1.854, considerăm necesară reanalizarea soluțiilor legislative de modificare și completare a dispozițiilor privind Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică. O fundamentare temeinică și detaliată a soluțiilor legislative în discuție este necesară și obligatorie nu doar în scop de informare, ci și pentru a permite o evaluare adecvată a modului în care sunt respectate limitele impuse prin art. 8 din Regulament, avut în vedere la emiterea OUG nr. 153/2022”, se arată în cererea de reexaminare semnată de Klaus Iohannis.
„Românii trebuiau ajutați în perioada în care prețurile la energie au luat-o razna. Însă, felul în care coaliția PSD-PNL a înțeles să facă acest lucru a fost tot în detrimentul românilor și al industriei românești. Legea adoptată pe final de an a dus la declașarea unei proceduri de infringement împotriva România. Am avertizat la momentul instituirii mecanismului de reglementare a prețurilor la energie că românii nu vor avea de câștigat din el și am avut dreptate”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei de industrii și servicii.
Reamintim că prețul gazului natural a scăzut la 117/MWh (sub nivelul prețului reglementat de 150 lei/MWh), iar prețul energiei pe piața spot (PZU) este la 500 de lei/MWh. Aceste scăderi nu se reflectă la consumator, prețurile fiind plafonate la niveluri mult mai ridicate de 310 lei/MWh (0,31 lei/kWh) pentru gaz şi maximum 1300 lei/MWh (1,3 lei/kWh) pentru energie. Costul schemei de reglementare a fost de aproximativ 2.000 de lei/gospodărie, bani pe care românii nu i-au văzut niciodată.
„Prețurile pe piața de energie au scăzut constant, ajungând la nivelurile atinse anterior declanșării războiului din Ucraina, iar consumatorii plătesc acum prețuri reglementate mult mai mari, fără să vedem vreun mecanism de ajustare a acestora. Statul păcălește românii, le ia mai mulți bani din buzunar, gonește investitorii pentru că nimeni nu își riscă banii într-un stat cu legislație făcută pe genunchi din cauza incompetenței și intereselor de grup pe care PSD-PNL le promovează”, mai precizează Cristina Prună.