A treia ediție a Future of Europe Youth Summit (FEYS 3.0) a avut Europa de Est în prim plan

A treia ediție a Future of Europe Youth Summit (FEYS 3.0) a avut Europa de Est în prim plan

În perioada 11–14 mai a avut loc cea de-a treia ediție a Future of Europe Youth Summit, cel mai mare eveniment internațional marca USR Tineret, care a adus în România tineri de pe întreg continentul.

Peste 90 de participanți s-au adunat în Iaşi, dintre care 35 de străini din 16 țări, pentru a discuta despre viitorul Europei în contextul războiului de la granița de nord și a impactului pe care fenomenele tot mai des întâlnite de fake news şi dezinformare îl au asupra tinerilor.

Subiectele specifice puse în dezbatere sunt următoarele:

  • Conflicte înghețate în Europa de Est și de Sud-Est
  • Politica de extindere și procesul de aderare la UE a statelor din vecinătatea estică
  • Direcția politicii externe a UE în ceea ce privește consolidarea parteneriatelor cu țările terțe din vecinătatea estică
  • Fenomenul dezinformării în contextul războiului şi tensiunilor în Europa secolului XXI.

Evenimentul a fost gândit în contextul continuării războiului ilegal început de Rusia împotriva Ucrainei, astfel ştirile false şi dezinformarea fiind din ce în ce mai prezente pe canalele de ştiri din țările europene.

La Summit au participat membri ai ramurilor de tineret ale partidelor afiliate Renew Europe, dar şi din organizații partenere FNF din toată Europa, alături de specialişti din mediul academic, politic și civic, specializați în domeniile securității și ale comunicării.

Evenimentul a fost deschis de o prezentare la care au luat parte deputatul de Iaşi – Filip Havârneanu, Diana Finkelstain –  consilier local USR, co-fondatoarea proiectului Femei în Politică – Alina Gîrbea, dar și  directorul Friedrich Naumann Foundation E&SE Europe, Martin Kothé.

La dezbateri s-au alăturat eurodeputații Vlad Botoş și Vlad Gheorghe, care şi au prezentat perspectiva asupra fenomenului de fakenews, din poziția de europarlamentari.

Pe lângă numele din sfera politică, participanții au avut ocazia să discute și cu reprezentanți ai societății civile, precum Patricia Nae – coordonatoare a programelor de leadership și implicare comunitară sub umbrela Open Society University Network (OSUN) la Central European University din Viena, cu care au dezbătut ideile tineretului referitoare la îmbunătățirea Parteneratului Estic; dar și Ana Mocanu – activist civic din partea Funky Citizens, care a vorbit despre munca de jurnalism şi de analiză de politici publice, în legatură cu subiectele evenimentului.

Propunerile de politici rezultate din dezbaterile propuse de către organizatori vor fi îmbunătățite și înaintate spre discuție în cadrul congreselor la nivel european ale European Liberal Youth (LYMEC).

Întregul summit nu ar fi fost posibil fără ajutorul esențial al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate. Mulțumirile se cuvin în special domnului Raimar Wagner pentru sprijinul constant pentru tinerii implicați în viața societății.