Victimele infracțiunilor își vor recupera mai ușor daunele stabilite în procesele penale

Victimele infracțiunilor își vor recupera mai ușor daunele stabilite în procesele penale

Proiectul de lege depus săptămâna trecută de deputata USR Oana Murariu prevede instituirea unei proceduri suplimentare prin care victimele infracțiunilor să poată intra în posesia prejudiciului la finalul proceselor penale, fără ca infractorii să-și mai poată înstrăina din timp toate bunurile.

Conform cadrului legal actual, dacă victima sau procurorul cere în cadrul procesului penal instituirea unei măsuri asigurătorii asupra averii inculpatului, iar aceasta este respinsă inițial de judecător, nu mai există nicio cale de atac. Prin inițiativa legislativă, se are în vedere exact acest neajuns, fiind instituită o cale suplimentară de atac.

„De foarte multe ori, victimele văd la finalul unui procesc penal că daunele stabilite de instanță rămân doar cifre pe o bucată de hărtie. Asta, pentru că infractorii au grijă să își înstrăineze din timp toate bunurile. Pe lângă trauma trăită ca victimă, rămâne și bătaia de joc de la final prin imposibilitatea primirii daunelor stabilite de instanță. Este un act de injustețe care poate și trebuie să fie corectat prin întărirea mecanismului impunerii măsurii asigurătorii asupra averii inculpatului”, a explicat Oana Murariu.

Adoptarea proiectului de lege ar veni inclusiv în sprijinul victimelor traficului de persoane, în cazul cărora procedurile se axează în principal pe învinuiți și inculpați, dar se face prea puțin pentru protecția și susținerea persoanelor vătămate. Acestea se confruntă adeseori cu situația în care nu pot primi în final daunele morale stabilite de instanță, pentru că infractorii nu mai dețin scriptic nimic care să poată fi executat.