Ministerul Mediului nu vrea să salveze pădurile din jurul Bucureștiului

Ministerul Mediului nu vrea să salveze pădurile din jurul Bucureștiului

Ministerul Mediului a dat, astăzi, la Comisia juridică a Senatului, un punct de vedere negativ la proiectul de lege al USR privind protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului. Prin urmare, dezbaterile s-au amânat până săptămâna viitoare.

În acest timp, din pădurile din jurul Capitalei se taie în continuare arbori – cel mai recent exemplu este Cernica, unde s-au tăiat porțiuni întregi de pădure chiar zilele trecute.

„Ministerul Mediului spunea clar, în urmă cu două săptămâni, că susține protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului. Brusc, avem un punct de vedere negativ venit de la Minister, care susține pe argumente tehnice de ce nu ar trebui să fie protejate aceste păduri. În loc de scuze, Ministerul putea veni cu amendamente concrete, ca să putem trece un proiect de lege de care România are nevoie”, susține deputata USR Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului.

Doar anul trecut, peste 500.000 de arbori au fost tăiați legal din pădurile din Ilfov doar pentru că legea permite acest lucru.

„Poluarea aerului din Capitală reprezintă cu adevărat o problemă pentru bucureșteni. Pierdem patru ani din viață doar din cauza poluării aerului. Și mai ales în contextul în care România este condamnată la CJUE de UE din cauza poluării aerului, merită să protejăm pădurile din jurul Bucureștiului. Sperăm ca până săptămâna viitoare să ajungem la un acord cu Ministerul Mediului, astfel încât proiectul depus alături de societatea civilă să devină lege”, mai spune Diana Buzoianu.

Proiectul de lege prevede ca din pădurile din jurul Bucureștiului să nu mai poată fi tăiați arbori în scop economic. Încălcarea interdicției va putea atrage sancțiune penală cu închisoarea între 2 și 7 ani, iar utilajele folosite pentru tăierile ilegale vor fi confiscate de autoritățile competente. Proprietarii privați din Ilfov vor putea primi, la cerere, compensații.